online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Još nije poznato šta će biti s dogovorom Vlade KS i Vlade FBiH o nabavci vakcina Sputnjik V

Još uvijek nije poznato šta će biti sa dogovorom između Vlade FBiH i Vlade KS o nabavci 500 hiljada doza Vakcine Sputnik V. Iz Vlade FBiH i dalje odbijaju potpisati ugovor za nabavku vakcina iako su prethodno dali saglasnost, u međuvremenu kreću u nabavku kineskih vakcina. Iz Kantona oštre reakcije. U našoj stranci smatraju da je riječ o pokušaju sprječavanja transparentne nabavke, dok iz Naroda i Pravde tvrde da je riječ o još jednoj opstrukciji.

Za razliku od ugovora s Ruskim investicionim fondom o nabavci Sputnjik V vakcina, čiji su detalji poznati javnosti, a koji još čeka na potpis Vlade FBiH, detalji ugovora Federalne vlade za nabavku kineskih vakcina nisu poznati.

„Zbog klauzule tajnosti iz ugovora, u ovom trenutku nismo u mogućnosti izlaziti sa više informacija“, rekao je Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH.

Na izjavu Novalića reagirali su iz Naše stranke. Njegove tvrdnje, kao i razloge smatraju neprihvatljivim. Upozoravaju na mogućnost još jedne afere.

„Sada smo u poziciji da Vlada premijera Novalića tvrdi da nam ne može objasniti uslove pod kojima troši novac poreskih obveznika a iz istih tih razloga odbija potpisati ugovor kojim se nabavlja 200 hiljada vakcina za KS, 300 hiljada za FBiH po cijeni koja je najpovoljnija u čitavom regionu“, istakla je Sabina Čudić, Naša stranka.

Iz Naroda i pravde ističu da su očekivali da, barem kada je riječ o nabavci vakcina, neće biti politike, jer je imunizacija na neki način pitanje života. No, Konaković ističe da sve na to ukazuje.

„Onog trena kada hoću da kažem da nema u tome politike onda iskoče novi procesi. Vlada FBiH je povukla novac za prvu transverzalu, 30 miliona su nam skinuli, ne možemo izvođače platiti, sjećate se njihovih napada i povećanja plina građanima Kantona, pogledajte šta s tom komisijom rade, zabranili su pomjeranje svake cigle u KS, dakle SDA, Fadil, Bakir ciljano kažnjavaju KS kada god to mogu. Ne bježim od mogućnosti da je to slučaj i sa vakcinama“, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Skupština KS jednoglasno je dala saglasnost za nabavku vakcina s Vladom FBiH. No šef kluba SBB-a Zvonko Marić ističe da to možda i nije bila dobra odluka te da nije trebalo vjerovati Vladi FBiH uzimajući u obzir dosadašnja iskustva.

„Izgubili su svaki kredibilitet zahvaljujući respiratorima i čuvenoj aferi. Jasna je poruka da je ova vlada nesposobna ili sam čak sklon da mislim nakon onih iskustava sa respiratorima da na neki način u ovoj nabavci vakcina oni koji je nabavljaju nemaju svoj deal i njima se ne žuri da nabave te vakcine“, rekao je Marić.

„Bojimo se da ima osnova za sumnju u skandal koji može parirati skandalu sa respiratorima. Čini mi se da smo u poziciji da Novalić pokušava jedan svoj skandal zatrpati drugim skandalom“, rekla je Čudić.

Ugovor Vlade FBiH s kineskim dobavljačima može imati smisla, kažu iz Naše stranke, jedino ako je u svim segmentima povoljniji od ugovora za nabavku Sputnjika te traže da se detalji objave u javnosti. S druge strane, Konaković dodaje da bez obzira na sve opstrukcije – Kanton neće odustati od ove nabavke. U toku dana, nova reakcija iz ureda premijera Novalića. Poručuju da Kanton nastavi proces nabavke po ugovoru koji su sami ispregovarali, a da će Vlada Federacije finansijski podržati kupovinu kako je i dogovoreno.

Nedim Selimbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia