online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/VIDEO: U Sarajevu istraživanje u pravcu pronalska proizvodnje zelene energije

Da i mi u BiH, konkretno ovaj put u Sarajevu, možemo držati korak u nauci i biti dio svjetskih istraživanja vezanih za korištenje alterantivnih goriva kao što je vodonik, primjer je saradnja Kantonalnog centra za napredne tehnologije i Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA. Njihova suradnja rezultirala je izradom prototipa gorive ćelije sa proton propusnom membranom, a sve u okviru NATO-vog projekta „Nauka za mir“.

Goran Morić, TVSA

Odluka Evropske unije o provođenju zelene tranzicije ubrzala je istraživanja u oblasti pronalaska tehnologija kojima će biti zamijenjena fosilna goriva, ističu eksperti. Jedna od njih koja nije novijeg datuma – jeste goriva ćelija koja omogućava upotrebu vodonika za dobijanje energije.

Ono što je posebno važno jeste da se ovim projektom pokazalo da i u Bosni i Hercegovini ima pameti za praćenje aktuelnih naučnih trendova u svijetu, ističu učesnici projekta.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia