online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Za nekoliko dana objava konkursa za prijem 61 uposlenika u radni odnos u JU DZ KS

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici usvojila Odluku o davanju saglasnosti za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 61 uposlenika u Javnu ustanovu Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Radi se o dvoje specijalista pedijatrije, pet specijalista pulmologije, 13 doktora medicine, sedam radiologa, 14 medicinskih sestara i 20 radnika na održavanju higijene. Za navedene radnike Dom zdravlja već ima obezbijeđena novčana sredstva, a otvaranje konkursa se očekuje u narednih nekoliko dana.

Odluka o davanju saglasnosti za prijem u radni odnos medicinskih radnika u Dom zdravja Kantona Sarajevo dolazi u periodu bolje epidemiološke slike, nakon vala koji je iziskivao velike napore zaposlenih u ovoj javnoj ustanovi. Bit će uposlen 61 medicinski radnik.

„Prijem kadra na neodređeno po ovoj odluci gdje ćemo primiti kadar koji je nama najneophodniji, a to su ljekari, medicinske sestre, RTG inžinjeri, 2 pedijatra, 5 pulmologa kao i 20 radnica na održavanju higijene. U narednom periodu, nakon završetka konkursa imamo saglasnost i na određeno vrijeme određenog broja i ljekara i medicinskih sestara“, istakla je Amela Kečo, v.d. direktorice JU DZ KS.

Zbog nedostatka kadra na tržištu rada i nedovoljnog broja specijalizacija iz porodične medicine – ovih zanimanja će uvijek nedostajati u medicinskim ustanovama.

„Nama isključivo fale doktori u porodičnoj medicini i medicinske sestre, tu i tamo koji RTG inžinjer, neurolog, neuropsihijatar, ali uglavnom su porodični ljekari deficitarni jer najmanje specijalizacija je dodijeljeno kroz dugi niz godina iz porodične medicine. I sestra mora imati dodatnu edukaciju da bi mogla raditi kao sestra u porodičnoj medicini“, kazala je Kečo.

Kako kaže direktorica Doma zdravlja, potrebno je sistematski riješiti problem deficitarnih specijalizacija. Ipak, ovo zapošljavanje značit će mnogo u daljnjoj borbi protiv pandemije, a konkurs bi trebalo da bude objavljen u narednih nekoliko dana.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia