online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: U BiH 48 posto žena je tokom života doživilo neki oblik nasilja u porodici

Održan je prvi sastanak izvršnog tima za izradu strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period od 2021. do 2027. godine u Federaciji. Ovim procesom koordinira Gender Centar. Ističu da je uzroke za nasilje u porodici najčešće  moguće naći u transgeneracijskim prenosivim obrascima ponašanja koji se vežu za određene faktore rizika.

Nasilje u porodici je društveni, a ne privatni problem, poručuju iz Udruženja žrtava nasilja “Hajr”. Ovo je prvo udruženje u Evropi koje su osnovale žene žrtve nasilja, a koje su boravile u Sigurnoj kući. Ukazuju na brojne probleme, a jedan od njih je i nerazumIjevanje sredine za žrtve nasilja.

“One jednostavno ne smiju da pričaju jer nailaze na osude što od prijatelja kolgea roditelja rodbine. Nije d aneće ne smiju da pričaju jer su uvijek one krive zašto si dozvolila tako dugo zašto si čutala tako dugo pa to je tvoj već problem. Ne nemojte da osuđujute”, rekla je Hajrija Ramadani, Udruženje žrtava nasilja “Hajr”.

Prema istraživanju provedenom u Bosni i Hercegovini, 48 posto žena je tokom života doživilo neki oblik nasilja u porodici. U 43 posto slučajeva počinioci su ovisni o alkoholu, a procentualno je značajna ovisnost o narkoticima i igrama na sreću.

“Ovo su samo neki od faktora rizika na koje je moguće djelovati kroz promjene individualnih obrazaca ponašanja. Međutim kako bi BiH postala društvo sa nultom tolerancijom na nasilje u porodici potreban je strateški kontinuiran I sveobuhvatan pristup promjeni individualnih navika”, istakao je Zlatan Hrnčić, stručni savjetnik u Gender centru FBiH.

Nova strategija podrazumijevat će prevenciju te uvezivanje svih nivoa vlasti u ovoj oblasti.

“To podrazumjeva i izmjene legislative nastavak kontinuirane edukacije sistemsko rješavanje certifikacija osoba koje rade sa počiniocima nasailja u porodici i sa žrtvama nasilja u porodici i što je najvažnije implementacija mehanizma provedbe zaštitinih mjera” rekao je Hrnčić.

Nasilje u porodici je krivično djelo. Policija je dužna reagirati na svaku prijavu. Izriču se zaštitne mjere i sankcije, a u najtežim slučajevima uključene su sigurne kuće. Sva ova iskustva će u narednom periodu biti iskorištena za bolji rad na rješavanju ovog problema, kaže Hrnčić.

Amra Hamzić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia