online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Stav Vlade i Skupštine KS je da se što prije pristupi masovnijoj imunizaciji, bez obzira na vrstu vakcine

Skupština Kantona Sarajevo jutros je na hitnoj sjednici dala saglasnost Vladi KS na zaključenje ugovora sa Ruskim investicionom fondom i Vladom Federacije, prema kojem će Kanton Sarajevo kupiti 200.000 doza vakcine Sputnjik V. Prve količine ove vakcine, između 20 i 30.000 doza, bi trebalo stići do kraja mjeseca juna. Za nabavku ovih vakcina Vlada KS je početkom godine zadužila Zavod zdravstvenog osiguranja da osigura 2 miliona maraka za nabavku vakcina protiv Covida-19.

Četvrtog marta ove godine Vlada KS je uputila pismo namjere premijeru Ruske Federacije sa molbom da im pomogne u nabavci vakcina. Zahtjev je prihvaćen i zaključen je sporazum o povjerljivosti sa Ruskim investicionim fondom kao dobavljačem. 20. aprila Vlada KS i Vlada Federacije su objedinile zahtjev za nabavku vakcina i dogovoreno je potpisivanje tripartitnog ugovora sa Ruskim investicionim fondom.

U mišljenju Pravobranilaštva KS stoji da su određene odredbe Ugovora neprecizno definisane. Ne postoje bankovne garancije za avansnu uplatu, a u slučaju neispunjena Ugovora odgovoran je sud koji nije u BiH.

„Imajući u vidu monopololistički položaja proizvođača vakcina, čitav tip ugovora je uzmi ili ostavi, ali to nije ništa neobično“, istakao je Edin Forto, premijer KS.

Situacija nije idealna, a rizici bi bili mnogo manji da se u nabavku uključilo Vijeće ministara BiH, rekao je Forto. Njegov stav je podržala većina zastupnika, koji su na kraju jednoglasno podržali nabavku vakcina.

Najveći broj zastupnika je pitao da li će građani nakon vakcinacije moći da putuju u zemlje Evropske unije, jer ruska vakcina nije odobrena u evropskoj agenciji za lijekove.

Druge je interesovalo ima li KS kapacitet i uslove da skladišti vakcine koje trebaju stići.

Cijena jedne vakcine je 9,95 eura. Uvoznik će biti kompanija Bosnalijek. Stav Vlade i Skupštine KS je da se što prije mora pristupiti masovnijoj imunizaciji što većeg broja građana, bez obzira na vrstu vakcine.

Jasmin Begić, TVSA


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia