online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Sarajevskim taksistima posao ponovo nelegalno oduzimaju kolege iz drugog bh. entiteta

Novi, stari problem u KS: sarajevskim taksistima posao ponovo nelegalno oduzimaju kolege iz drugog bh. entiteta, ali i drugih kantona. Tvrde da Inspekcija za sada ništa konkretno ne poduzima kako bi ih onemogućila u tome. S druge strane, u KUIP-u tvrde da vrše inspekcijske nadzore i taxi vozila registriranih van KS, te da će to kontinuirano raditi i u narednom periodu.

Sarajevski taxisti tvrde da je problem s nelegalnom konkurencijom iz drugih sredina ponovo eskalirao s blažim epidemiološkim mjerama i povratkom turista u Sarajevo te povećanim obimom posla. 

 „Odmah se ukazala prilika da se mešetari, da se rade neregularnosti, voze pogotovo ovi iz istočne Republike Srpske“, rekao je Hasib Lošić, interna kontrola Sarajevotaxija.

Lošić dodaje da su se već u nekoliko navrata obraćali Inspekciji, ali bez konkretnih rezultata. Ne negira da inspektori izađu na teren.

„Ali inspekcija zaustavlja naša vozila, kažnjava nas za banalnosti, a ovi krupniji problemi se guraju pod tepih“, naglašava Lošić.

Na naš upit, iz KUIP-a u saopćenju ističu da su u prvih šest mjeseci ove godine, uz asisteniciju MUP-a KS, izvršili 250 nadzora, te da je zbog počinjenih prekršaja izdato 20 prekršajnih naloga s visinom izrečenih novčanih kazni od 3.500 maraka. Iako tvrde da kontroliraju nelegalnu konkurenciju sarajevskim taksistima, nisu razgraničili rezultate tih kontrola.

Tokom inspekcijskih nadzora iz svoje nadležnosti, saobraćajna inspekcija između ostalog, vrši i inspekcijske nadzore taksi prijevoznika koji su registrovani u drugim kantonima i drugom entitetu s obzirom da je Zakonom o taksi prijevozu u Kantonu sarajevo određeno da isti ne mogu obavljati taksi prijvoz na području Kantona Sarajevo osim ukoliko tranzitiraju kroz teritoriju Kantona Sarajevo odnosno završavaju vožnju putnika započetu van Kantona Sarajevo pri čemu na vozilu ne smije biti postavljena krovna oznaka “taxi”. Kantonalna saobraćajna inpekcija je upoznata sa ovom pojavom, te će i u narednom periodu vršiti kontinuirane inspekcijske nadzore javnog vanlinijskog prijevoza putnika-taksi prijevoza tako da će se pored ostalog vršiti inspekcijski nadzor taksi prijevoznika koji svoju djelatnost imaju registrovanu izvan Kantona Sarajevo, i blagovremeno poduzimati mjere iz svoje nadležnosti.”

Iz Sarajevotaxija još jednom apeliraju na Inspekciju i MUP da se ozbiljnije pozabave ovim problemom. Za sada, ne prijete blokadom saobraćaja, ali upozoravaju da će istrajati na rješenju.

Mela Sejdija, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia