online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Sarajevski kanton će sam pokušati nabaviti vakcine Sputnik V

KS pokušat će samostalno realizovati  nabavku vakcina Sputnik, nakon što je Federacija BiH odustala od zajedničke nabavke. No, iako naša zemlja kaska s nabavkom vakcina, zahvaljujući donacijama drugih zemalja koje su kontinuirane u posljednje vrijeme, u KS polako raste broj vakcinisanih.

Prema posljednjim zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravstvo KS od početka vakcinacije u KS odnosno 8 marta, pa do 27. juna u KS ukupno je vakcinisano više od 65.000 građana. Od toga prvu dozu primilo je 43.500, a drugu približno 22.000 građana. Na ovaj broj treba dodati i 6.500 hiljada građana iz KS zvanično registrovanih  u ZZO KS koji su vakcinu primili u Srbiji. Taj broj je daleko veći i čeka se na njihovu prijavu u ZZO kako bi bili evidentirani.

„Bez obzira što smo nažalost zemlja u kojoj se nisu  uspjele nabaviti dovoljne količine vakcina, ipak ne smijemo biti nezadovoljni, jedan broj stanovnika je vakcinisan što i u BiH odnosno mjestima življenja što van granica naše zemlje odnosno u Srbiji tako da svakako i taj segment moramo uzeti u razmatranje što se svakako pozitivno odražava na epidemiološku situaciju“, rekla je prof. dr. Zarema Obradović, epidemiologinja.

Trenutno, epidemiološka situacija kako u čitavoj državi, tako i u KS izuzetno je povoljna. Ipak, to nije znak da se u potpunosti trebamo opustiti.

„Bojim se da je opasnost jako velika da su se svi pretjerano opustili, da su se opustili bar sudeći prema medijskim najavama i oni koji su najdogovorniji u kontekstu nabavke vakcina i da je najsnažniji alat neću reći jedini ali najsnažniji da se što prije počne vakcinisati s masovnom vakcinacijom“, rekao je prof. dr. Teufik Goletić, član Kriznog štaba ministarstva zdravstva FBiH.

A masovne vakcinacije nema jer još uvijek smo uslovljeni količinom vakcina koje pristižu u našu zemlju. Uglavnom riječ je o donacijama. Posljednja od njih stiže 5 jula i to zahvaljujući Vladi Mađarske. Riječ je o 200.000 doza kineskog Sinopharma i to po 100.000 doza za Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Donacija će biti uručena u okviru posjete ministra vanjskih poslova Mađarske našoj zemlji. S druge strane dugo najavljivana zajednička nabavka Sputnjika  Federacije i Kantona Sarajevo po svemu sudeći osuđena je na propast. Kao što je Televizija Sarajevo već objavila prije dvije sedmice ovaj aranžman prema kojem je trebalo biti kupljeno 500.000 doza ruske vakcine neće biti realiziran. KS pokušat će samostalnu nabavku.

 „Ovaj ugovor koji je bio tripartitan je propao jer Vlada Federacije odbija da ga potpiše , mi smo pokrenuli aktivnosti u smislu nastavka bez nastavka Federacije, međutim kakve su korporativne procedure kod tih velikih proizvođača  –  sada taj izmijenjeni ugovor mora proći sve procedure, sva odobrenja na koja smo mi i sa vladom federacije čekali najmanje dva mjeseca ovo je jedan od najneozbiljnijih i mogu reći najopasnijih poteza Vlade Federacije koji se desio u cijeloj pandemiji“, istakao je Edin Forto, premijer KS.

Dok vakcine ne stignu u našu zemlju u nekoj većoj količini građanima ne preostaje ništa drugo već da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera respiratorne higijene, poručuju doktori. Cilj je spriječiti scenario iz marta i aprila kada je u KS bio veliki broj zaraženih i umrlih.

Osim donacije 500.000 doza Pfizera iz Amerike koja bi trebala stići u julu, Televizija Sarajevo nezvanično saznaje da radna grupa međunarodnih pravnika lobira za novu donaciju, i to ovaj put od Izraela.

Berina Bevrnja – Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia