online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Rast prosječne plate i cijena potrošačke korpe ne mogu se porediti

Dok bilježimo konstantan rast maloprodajnih cijena životnih namirnica i goriva plate uglavnom ostaju na istom nivou. Tek prema sindikalnoj računici prosječna je porasla za 17 KM odnosno za 10 godina porasla je za 168 dok je u istom periodu potrošačka korpa poskupila za 347 KM prema statistici.

Rast prosječne plate i cijena potrošačke korpe ne mogu se porediti. Gotovo svakodnevno rastu cijene životnih namirnica, odjeće, režija, higijenskih proizvoda i goriva. Prema računici Saveza samostalnih sindikata, u avgustu je potrošačka korpa, u koju su ušli i troškovi opremanja đaka, iznosila 2.524 marke. Realno gledano, kažu, njena cijena je približno 2.000 maraka, a prema računici njemačkih stručnjaka – više od 400.000 radnika u BiH ima platu manju od 1.000 maraka.

Uslov da minimalna plata, odnosno satnica bude veća jeste da  Federalni parlament usvoji Zakon o smanjenju doprinosa.

Prema procjeni federalnog premijera, minimalna plata mogla bi biti 700 maraka uz uslov da se pomenuti zakon usvoji.

Ekonomisti ističu da, uz povećanje plate, država može kompenzirati široku potrošnju  poduzimanjem monetarnih i fiskalnih mjera.

U trenutnoj konstelaciji odnosa ostaje nada da će se vladajuće stranke, kao i u slučaju imenovanja Komisije za vrijednosne papire Federacije, udobrovoljiti da uoči izborne godine dozvole usvajanje zakona o smanjenju doprinosa.

Goran Morić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia