online slots game malaysia
BiznisVijesti

TVSA/VIDEO Preduzeće Zrak u ozbiljnim problemima zbog pandemije

Jedno od nekad vodećih preduzeća iz namjenske industrije „Zrak“ ima ozbiljne probleme u poslovanju. Razlog je pandemija korona-virusa, zbog koje su ove godine imali ozbiljne gubitke. Sada je problem i isplata plaća i doprinosa, zbog čega je prošle sedmice bila obustavljena proizvodnja, jer radnici nisu htjeli nastaviti rad dok im ne isplate potraživanja.

Radnici preduzeća „Zrak“ već dvije sedmice traže isplatu plata i doprinosa. Osim toga, radnicima se neredovno uplaćuje zdravstveno osiguranje. Uprava Preduzeća prošle sedmice isplatila im je pola avgustovske plate, nakon čega su nastavili rad. Međutim, od ostatka duga, radnicima do danas nije ništa isplaćeno.

-Dobili smo pola plate i pristali smo da radimo. Radnici su upalili mašine. Imali smo obećanje da ćemo do petka dobiti drugi dio plate. Nismo dobili, uprava nas je slagala. U četvrtak smo trebali imati sastanak sa ministrom Džindićem. Navodno zbog korone nismo imali sastanak, pa smo trebali jutros imati sastanak sa ministrom Džindićem. Isto tako, sastanak je otkazan“, kazao je za TVSA  Mirsad Ademović, sindikat preduzeća „Zrak“.

 Iz Sindikata „Zraka“ ističu da imaju problem i s predsjednikom Sindikata metalaca FBiH Bajrom Melezom. Tvrde da je u sprezi s upravom Preduzeća.

 Kontaktirali smo predsjednika Sindikata metalaca Bajru Meleza koji nije bio u mogućnosti dati izjavu za TVSA. Uprava Preduzeća „Zrak“ ranije je istakla da postupanje određenog dijela radnika ozbiljno narušava ugled društva.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održao je danas sastanak s direktorom preduzeća „Zrak“.

-Direktor je prezentovao probleme koji se dešavaju u zadnje vrijeme u privrednom društvu Zrak kao i nekoliko pisama koje su radnici kroz udruženja radnika i razne organizacije predočili direktoru. Ujedno su to proslijedili i ministarstvu. Tražili smo još određene podatke. Nadamo se da ćemo dobiti te podatke danas ili eventualno sutra o onda bi mi najvjerovatnije poslije sjednice Vlade u Sarajevu održali jedan radni sastanak sa direktorom i eventualno pozvati predsjednika i članove NO gdje bi razmotrili naredne poteze. Istakao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije  .     

Podsjetimo, akumulirani dug preduzeća, zbog tužbi radnika i Porezne uprave te duga prema dobavljačima, prešao je deset miliona maraka. U analizi koju je sačinila aktuelna uprava „Zraka“, navedeno je da su evidentirane nepravilnosti u poslovanju, ali i velika prisutnost nepotizma.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia