online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Požari u Hercegovini su upozorenje nadležnima u KS da ozbiljno shvate sektor vatrogastva

Vatrogastvo u Kantonu Sarajevo je u veoma lošem stanju. Glavni razlog je višegodišnji izostanak finansijske podrške dobrovoljnim vatrogasnim društvima od Kantonalne uprave civilne zaštite.

Naime, dobrovoljni vatrogasci su značajna podrška profesionalcima, kako u ljudstvu tako i u opremi i broju vozila koja posjeduju. Dobrovoljna vatrogasna društva iz KS pružaju podršku u gašenju požara širom BiH.

Predsjednik Vatrogasnog društva Ilidža tvrdi da profesionalne vatrogasne brigade uvijek imaju potporu dobrovoljnih vatrogasaca što jasno pokazuje kolika je važnost vatrogasaca – dobrovoljaca u Kantonu Sarajevo. No, i pored toga što su izuzetno dobro opremljeni i spremni za svaki požar ili bilo koju drugu intervenciju, već dvije godine nisu financijski podržani od Kantonalne uprave civilne zaštite.

“Mi do sada što se tiče dobrovoljnog društva funkcionišemo zahvaljujući podršci Općine Ilidža gdje imamo veliko razumijevanje kod načelnika Opštine i njegovih saradnika. Problem je u tome što Kantonalna uprava od 2019. osporava na sve moguće načine da sredstva koja su predviđena, pa i u ovoj godini, budžetom koji je usvojila Skupština KS koja su u skladu sa zakonom predviđena dobrovoljnim vatrogasnim društvima, sve čine da se ta sredstva ne dodjele”, istakao je Nijaz Imamović, predsjednik Vatrogasnog društva Ilidža.

Upravo najveći problem vatrogastva u Kantonu Sarajevo je to da 170 profesionalnih vatrogasaca ne mogu sami intervenisati u slučaju većih požara. Finansijska podrška dobrovoljnim vatrogascima, kojih je više od 200, ukinuta je odlukom bivšeg direktora Civilne zaštite KS.

“Postavljanjem direktora, prošlog direktora koji je bio grobar vatrogastva, on je zabranio da se pozivaju dobrovoljni vatrogasci tako da je to sve spalo na profesionalne vatrogasce koji svojim požrtvovanjem i izlaganjem svojih života uspijevaju da pogase ove požare, ali u slučaju velikih požara, šumskih prostranstava, oni to nisu u mogućnosti. Nije mi jasno, 50 vatrogasnih vozila, 230 vatrogasaca sa svom opremom sjedi, niko im ne dozvoljava da gase”, kazao je Masud Jusufović, predsjednik Vatrogasnog saveza KS.

Jusufović kaže da je riječ o značajnom novcu za funkcionisanje dobrovoljnih vatrogasnih društava.

“350.000 maraka je bilo. On je to ukinuo. Ova nova vlada koja je došla, moram da je pohvalim, podigla je to na 550 000 maraka, ali mi do danas još ništa nismo dobili. Dobro, novi direktor je tek došao, tako da će vjerovatno on nešto uraditi na tom planu, ali njegova pomoćnica koja je bila protiv toga, da vatrogasci dobiju pare, je i dalje tu pomoćnica”, rekao je Jusufović.

Novi direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić nije želio dati izjavu za Televiziju Sarajevo, ali je poručio da dobrovoljna vatrogasna društva neće dobiti ni marku od 550.000, koliko im je namijenjeno u budžetu, ukoliko se ne prijave na javni poziv i delegiraju određeni projekat.

“Ja se nadam da će direktor shvatiti važnost, koliko su bitni pripadnici vatrogasnih društava i koliko smo do sada činili, jer smo to pokazali kroz poplave, kroz elementarne nepogode, kroz gašenje požara. Ukoliko neko smatra da mi nismo bitni neka to kaže građanima. Mi ćemo i dalje raditi”, naveo je Imamović.

Požari u Hercegovini su upozorenje nadležnima u Kantonu Sarajevo da ozbiljno shvate sektor vatrogastva, jer će u protivnom biti odgovorni za sve eventualne posljedice nedovoljne podrške vatrogascima.

Amer Martinović, TVSA

4 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia