online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Policijski službenici u KS uskoro će na svojim uniformama nositi kamere

Policijski službenici u Kantonu Sarajevo uskoro će na svojim uniformama nositi kamere koje će snimati njihove aktivnosti na terenu. Kao što je poznato, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je projekt Ministarstva unutrašnjih poslova o nabavci body kamera koje će nositi policijski službenici prilikom kontakta sa građanima. Sve to učinit će transparentnijim rad policije, ali i spriječiti bilo kakve koruptivne radnje.

Brže rješavanje žalbi i tužbi građana koje navode pogrešno provođenje zakona, prekomjernu upotrebu sile ili druge oblike nedozvoljenog ponašanja samo je jedna od prednosti korištenja ovih kamera. Praksa je pokazala, kaže nadležni ministar, da građani često mijenjaju ponašanje prema policijskim službenicima, kada su obaviješteni da se susret snima. Nabavka kamera dobra je, kaže i za građane ali i policijske službenike.

U Centru za sigurnosne studije BiH podržavaju odluku da se policijski službenici i na ovaj način dodatno opreme. Body kamere mogu biti korisne u brojnim situacijama, od saobraćajnih prekršaja do nasilja u porodici.

Prije uvođenja body kamera neophodno je obučiti ali i pripremiti policijske službenike, jer sama činjenica da će im se svaki korak snimati može povećati psihički pritisak na njihov rad. Također poželjno je provesti testni period ali isto tako voditi računa o ljudskim pravima te upotrebu body kamera zakonski regulisati.

Nedim Selimbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia