online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/VIDEO/Pet radiologa vodi pravnu bitku za posao koji su dobili na konkursu

Zapošljavanje I nedostatak doktora I medicinskog kadra hronični je problem naše zemlje. Nakon velikog broja zakašnjelih specijalizacija, masovnog odlaska medicinskog kadra u zemlje zapadne evrope, sve češće se postavlja pitanje- ko će nas liječiti.

Pitaju se to I 5 mladih inžinjera radiologije koji ovih dana vode pravnu bitku nakon što su u decembru dobili posao u Domu zdravlja, a u januaru I poništenje odluke o zaposlenju.

Sanela Kapetanović, TVSA

U oktobru prošle godine JU dom zdravlja raspisuje konkurs za 5 inžinjera . Radiologije I 5 doktora pulmologa. Nakon provedene konkursne procedure 23. decembra direktor doma zdravlja potpisuje odluku o prijemu 5 najbolje rangiranih kandidata, a 5 dana kasnije i Odluku kojom se obavještavaju da su primljeni u radni odnos.

Dan nakon što je ministar zdravstva potpisao Pravilnik o sistematizaciji, direktor doma zdravlja potpisuje odluku kojom poništava raniju Odluku o prijemu u radni odnos i šalje na adrese 5 najbolje rangiranih na konkursu.

Cijeli slučaj prijavili su I Uredu za borbu protiv korupcije, koji je inicirao inspekcijski nadzor. Inspekcija nije utvrdila kršenje zakona, ali ured nije završio postupanje u predmetu kaže šef ureda Erduan Kafedžić. Postoje indicije da je riječ o zloupotrebi prava posebno s obzirom da Uredba o zapošljavanju ima manjkavosti. U članu 17. Navodi se da je konkurs moguće poništiti, pored ostalog, ukoliko dođe do izmjene sistematizacije radnih mjesta, za mjesta za koja je raspisan javni oglas.

Ured je u ovom slučaju ograničenog djelovanja jer ne može preispitivati odluke direktora ukoliko su one utemeljene u zakonu, ali zbog sprečavanja dalje zloupotrebe prava inicirat će izmjenu Uredbe o zapošljavanju kako bi izmjenili sporne članove. Trebala bi se naći pred vladom KS za manje od 2 sedmice. Za to vrijeme 5 inžinjera radiologije pripremaju krivičnu prijavu I svoja prava potražit će pred sudom.

Pogledajte kompletnu priču

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia