online slots game malaysia
BiznisVijesti

TVSA/Video: Održan radni sastanak između predstavnika ministarstva privrede KS, Općine Ilijaš i privrednika

Danas je u Ilijašu održan radni sastanak između predstavnika ministarstva privrede KS, Općine Ilijaš i privrednika ove općine. Privrednici su imali priliku da od ministra privrede čuju plan provođenja programa za razvoj male privrede za ovu godinu, ali i da pitaju sve ono što ih interesuje kada je riječ o poboljšanju njihovog poslovanja.

Izdvajanja za razvoj male privrede u KS zakonski se provode po principu 0,5% od godišnjeg budžeta kantona. Mala preduzeća dobijaju poticaje, te tom pozitivnom praksom već godinama šire svoju djelatnost.

“Pretprošle godine, prije dvije godine smo koristili, ali prošle godine zbog razloga konkurs nije proveden. Zanimljiv nam je program br. 1, odnosno kreditiranje jer planiramo nove investicije u ovoj godini i nadamo se da ćemo se moći aplicirati na subvenciju kamatnih stopa”, rekao je Admir Kulić, privrednik.

Pandemija je uvjetovala da se napravi korak nazad kada je riječ o redovnim poticajima, te će ova sredstva privrednici iskoristiti najviše za sanaciju posljedica pandemije korona-virusa.

“Sad u ovim momentima iskreno se nadamo da nam se vrati 2019. gdje smo imali jednu od najuspješnijih godina, kako mi na području Općine Ilijaš a i na području Federacije BiH, sad šta će biti od toga vezano je za pandemiju i sve ostalo”, rekao je Jasmin Hasanić, privrednik.

Ovu godinu karakterizira nikad veći iznos novca za ovu namjenu.

“Taj iznos će ove godine biti 8,49 miliona KM shodno planu provođenja programa razvoja male privrede. Programa ima 11, oni su sveobuhvatni. Pokušali smo da subvecnioniramo i potičemo djelatnosti koje su od značaja za KS”, rekao je Adnan Delić, ministar privrede KS.

“Sredstva koja su definisana ovim mjerama su jako bitna za svakog privrednika, mislim da je lepeza ovih mjera od 11 linija za mala i srednja preduzeća. Omogućavaju da se svako od privrednika nađe u tim linijama”, istakao je Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš.

U Ilijašu 20-ak privrednika imalo je priliku da se detaljno upozna s ovogodišnjim mjerama ministarstva privrede.

Upravo u Ilijašu nalaze se firme koje je kanton prepoznao kao strateški važne. Općina je izvozno orijentirana, s veoma velikim privrednim potencijalom.

Za dvije sedmice očekuje se raspisivanje javnog poziva za realizaciju Godišnjeg plana provođenja programa razvoja male privrede na području KS.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia