online slots game malaysia
Vijesti

TVSA/Video: Ni tri godine od potpisa projekta ne nazire se kraj prve faze rekonstrukcije ulice Džemala Bijedića

Da nije lako graditi saobraćajnice u središnjem dijelu primjer je projekta prve faze rekonstrucije ulice Džemala Bijedića, rok je bio šest mjeseci. No ni nakon tri godine od potpisa sporazuma o implementacije ne nazire se kraj radovima. Vrijednost te prve faze od 900 metara je 2,2 miliona maraka. A da se može efikasno i brzo graditi kad se projekat dobro pripremi primjer je izgradnja velikog poslovnog objekta u spomenutoj ulici največeg domaćeg trgovačkog lanca.

Sporazum o implementaciji projekta potpisan je maja 2018., krajem oktobra naredne godine potpisan je ugovor sa izvođačem radova. Prema ugovoru u prvoj fazi od transvezale do semaforske raskrsnice kod “Grasa”, ulica Džemala Bijedića proširit će se na četiri trake. Već do maja 2020. godine radovi su trebali biti okončani.

„To je primjer problematike gradnje u urbanoj zoni gdje imaš monoštvo instlacija koje mjenjaju vlasnici pa smo to dugo čekali pa onda je išlo usklađeivanje projektne dokumentacije zato je išlo sporo“, kazao je Jasmin Bučo, predstavnik izvođača radova.

Kad su savladani ovi problemi uslijedili su novi zbog kojih je izvođač mogao tek djelimično izvesti asfalterske radove i tim ublažiti nevolje građana i privrednika istiće Bučo.

„Ostao je središnji dio za ulaz u „Bingo“ gdje sad planiran kružni tok ali se moraju izmještati instalacije tako da će se agonija još nastaviti“, kazao je Bučo.

Ugovor za ove radove treba da dobiju za 7-10 dana. Nakon toga mora se čekati da svoj dio posla obave “Elektrodistribucija” i “Sarajevogas”. U Općini Novi Grad ističu da se neće gubiti vrijeme na instalacije jer taj dio je već završen.

„Ja očekujem da ćemo to završiti za par mjeseci tako da će prva dionica biti kompletirana sa jednim kružnim tokom i semaforom za naselje Miljacka“, rekao je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Ostaje još da se na pojedinim dijelovima, nakon okončanja imovinskih odnosa, izgrade pješačke staze u punom profilu ističe načelnik . U planu je kaže, izgradnja još dva kružna toka na ovoj saobraćajnici, jedan na spoju IX transvezale i drugi na raskrsnici sa ulicom Srđana Aleksića.

„Mislim da ćemo početi njihovu gradnju ove a završiti naredne godine, s tim da mi planiramo nastaviti proširenje Džemala Bijedića sve do otvorene pijace Otoka“, zaključio je Efendić.

Tada će kružni tok kod otvorene pijace biti proširen s obzirom da će od njega do IX transvezale saobraćajnica imati četiri trake naglašva Efendić. Tim će u potpunosti biti rasterećen Bulevar Meše Selimovića a saobraćaj na ovom dijelu znatno ubrzan i uvezan sa Sarajevskom obilaznicom.

Goran Morić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia