online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: MUP USK najavio tužbu zbog odluke Kriznog štaba

Nakon što je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH uveo mjeru ograničenja kretanja u periodu od 23 do 5 sati ujutro, reagovali su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i najavili tužbu Ustavnom sudu BiH. Istovremeno, struka i građani su jedinstveni. Odluka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH je ispravna, jer se naša zemlja našla pod najjačim talasom pandemije koronavirusa do sada. Podsjetimo, u zadnjih 24 sata je od COVID-19 umrlo 72 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić najavio je pokretanje tužbe na Ustavnom sudu BiH zbog odluke Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva da uvede mjeru ograničavanja kretanja od 23 do 5 sati ujutro na teritoriju Federacije BiH zbog pandemije koronavirusa.

“Mi se protivimo uvođenju policijskog sata i iskoristit ćemo mehanizme pokretanja ustavne tužbe u cilju zaštite prava naših građana. Mišljenja smo da građani ne zaslužuju ovaj teror koji im čini Federalni štab”, kazao je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Federalni ministar unutrašnjih poslova smatra da umjesto mjere ograničenja kretanja treba pojačati inspekciju noćnih klubova.

“Mislim i da sa psihološkog aspekta ne bi bilo dobro u ovom trenutku to raditi. Posebno ne vidim nikakav efekat ako bi se on uvodio u nekom periodu koje je najavljeno od 23 sata do 5 ujutro, a mislim da bi to imalo posebno negativne efekte na samu našu privredu i ekonomiju koja je ionako u teškoj situaciji”, kazao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

U Kriznom štabu Ministarstva zdravstva FBIH su kategorični. Građani se ne mogu zaštiti od pandemije koronavirusa ukoliko kompletan sistem ne bude u službi borbe protiv ove pošasti.

“Mjere su adekvatne, ne treba dalje ići u nikakve restrikcije ali nikakve. Samo treba ovo poštovati i treba biti čovjek, treba biti empatičan, bez obzira da li si vlasnik bilo kojeg objekta. Treba imati malo empatije i poštovanja prema ovim ljudima. Često politika postala opozicija, samo kritike po Krznom štabu i po mjerama. Bilo bi dobro da su zakone promijenili, da su omogućili rigoroznije kažnjavanje, rigoroznije stvari na terenu”, kazao je prim. dr. Goran Čerkez, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH.

Građani podržavaju uvođenje mjere ograničenja kretanja od 23 do 5 sati ujutro. Neki smatraju da mjere trebaju biti i rigoroznije.

Mjera ograničenja kretanja u periodu od 23 sata do 5 sati ujutro stupa na snagu večeras. Treba naglasiti da se mjera ne odnosi na osobe koje, zbog prirode posla koji obavljaju, moraju biti van svojih domova u tom vremenskom periodu.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia