online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Komisija za izbor i imenovanja SKS-a prihvatila ostavku premijera KS

Komisija za izbor, imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS prihvatila je ostavku premijera KS Marija Nenadića i uputila je Kolegiju Skupštine KS. Predsjednik Komisije Mahir Dević je za našu Televiziju rekao kako stranke nove parlamentarne većine imaju mogućnost da prihvate ostavku i odmah krenu u formiranje nove Vlade, ili da idu dužim putem, tako što će na sjednici Skupštine u koja je zakazana za ponedjeljak izglasati nepovjerenje i zakazati novu za imenovanje Vlade KS.

Za ponedjeljak je zakazana 31. redovna sjednica Skupštine KS na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi. Zastupnici „Četvorke“ jučer su istakli da se ostavkom premijera, iako je sjednica na kojoj će Vlada biti smijenjena zakazana ranije, bespotrebno odugovlači cijeli proces. Iz Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS sada optužuju zastupnike nove parlamentarne većine da oni odugovlače proces, budući da među strankama nema dogovora ko će biti premijer Kantona i kome će pripasti koje ministarstvo.

Mjere i principi djelovanja nove parlamentarne većine usaglašeni su prije nekoliko dana. Radi se uglavnom o mjerama i principima koje je prije dvije godine donijela „Šestorka“, a koje su sada prilagođene zbog pandemije korona-virusa. Naredne sedmice predstavnici nove parlamentarne većine bi trebali predložiti kandidate za premijera i ministre.

Zastupnik ovog Kluba Damir Nikšić ranije je istakao kako će tražiti da imenuje ministra kulture i sporta ili ministra pravde i uprave.

Izlaskom iz SDA i stavljanjem potpisa za smjenu Vlade KS ključan je bio Aljoša Čampara.Iako se u ujavnosti spekuliše da će upravo čampara tražiti ministarstvo kulture i sporta on to negira.Kaže da neće predlagati ministre za novu Vladu. S druge strane iz Kluba NBL/Samostalni zastupnici će imati nekoliko prijedloga.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS će biti podijeljeno na Ministarstvo za predškolsko, osnovno i srednje obrazovaje i Ministarstvo za visoko, obrazovanje, nauku i mlade. Pored Edina Forte, koji je za sada jedini ozvaničeni kandidat za premijera, na funkcije koje su obnašali bi se mogli vratiti i pojedini ministri. Lejla Brčić kao ministrica pravde i uprave, Admir Katica kao ministar unutrašnjih poslova i Adnan Šteta kao ministar saobraćaja.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia