SarajevoVijesti

TVSA/Video: Iz postrojenja Bačevo snabdjeva se 90% građana KS, nakon 70 godina zamijenjene pumpe

Izvršena je rekonstrukcija Pumpne stanice za vodu u sarajevskom Bačevu. Radi se o realizaciji prve tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj u vrijednosti pet miliona KM, kojom je i definitivno riješen problem vodosnabdijevanja Sarajeva sa ove pumpne stanice. Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije vodovodne mreže na području Kantona Sarajevo iznosi 25 miliona eura.

Iz postrojenja Bačevo snabdjeva se 90% građana Kantona Sarajevo, a nakon 70 godina napokon su zamijenjene pumpe, te rekonstruisan elektroenergetski sistem.

„instalirano je ukupno sedam pumpnih agregata različitih kapaciteta za tri pravca jedan pravac je za rezervoar Igman gdje se snabdijevaju potrošači na lokalitetu općine Ilidža zatim prema pumpnoj stanici Alipašin most koja se dalje transportuje prema opštini vogošća, Opštini Centar, Stari Grad, i pravac pumpanja za  rezervoar Mojmilo koji je i najveći rezervoar u našem sistemu“, kazala je Aida Pendek, v.d. direktorica KJKP Vodovod i Kanalizacija.

Osim zamijene agregetata, postavljene su i dvije nove trafostanice. Zahvaljujući ovim radovima, smatra resorni ministar Hadžiahmetović, stavljen je pečat na redukcije i ostale probleme pri vodosnabdjevanju u Kantonu Sarajevo

„Imamo sada sistem koji ima rezervno napajanje. Prije smo se bojali ako jedan trafo ode, vode neće biti, sada smo uspjeli da imamo rezervno napajanje, uspjeli smo da zamijenimo preko 20 km srednjenaponskog kabla, tri pumpna agregata smo ovdej ubacili jednostavno smo tako  napravili da gradjani Sarajeva nikada vise ne budu u situaciji da nemaju vodu sa Bačeva“, rekao je Enver Hadžiahmetović, ministar Komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS

“Što se tiče Općine Centar ovo je važna stvar zato što se u narednih nekoliko dana kreće u sanaciju i pumpne stanice Centar, kojom bi se riješilo snabdijevanje, obezbijedilo nesmetano snabdijevanje dotoka vode za područje Općine Centar ali prije svega, ovo je od veliko značaja za KS, za Grad Sarajevo, stavrno sam ponosna i građani trebaju biti ponosni na ovo što su ovi ljudi napravili”, istakao je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

Za sutra je najavljena zamjena pumpnih agregata na pravcu pumpne stanice Centar – rezervoar Podhrastovi.

Naida Karić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.