online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Iduće godine radovi na prvoj trasi gradske ceste od Briješća do Buća potoka

Na proljeće 2022 prema najavama iz Vlade i Parlamenta Federacije treba da krenu radovi  na prvoj trasi gradske brze ceste od Briješća do Buća potoka.Vrijednost  se procjenjuje na 30 miliona maraka,  a od toga je već pola osigurano.

Ugovor za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste u Sarajevu potpisan je u oktobru 2020. godine. Dokumentacija se radi za dionicu Briješće – Pofalići dužine 4,8 kilometara, s tim da se za dio Briješće – Buća Potok dužine 2,8 kilometara radi  i  glavni projekat. Upravo ta dionica, kao prva faza, trebalo bi da se počne graditi naredne godine, ističe jedan od inicijatora gradnje u Odboru za promet i komunikacije Parlamenta Federacije Elmedin Voloder.

Uslov da se to realizuje jeste da Vlada Kantona i općine budu efikasni kod izdavanja dozvola. Za sljedeću dionicu od Buća Potoka do Pofalića razmatraju se tri varijante. Prva – da se gradi trasom Drinske ulice kako je planirano 70-ih godina prošlog vijeka.

S brzom gradskom cestom i  izgradnjom preostalih dionica Južne longitudinale, dobio bi se kružni saobraćajni prsten oko grada. Da bi se to ostvarilo, preostaje još da se isplanira dionica od Pofalića do Bentbaše. Na tom dijelu plan je da saobraćajnica ide  tunelima  ispod Koševskog Brda i zatim  tunelom od Građevinskog fakulteta do Bentbaše dužine dva kilometra.

Goran Morić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia