online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: I. Macdonald „Zdravo starenje doprinosi produžetku životnog vijeka kompletnog stanovništva“

Prema projekcijama populacijskih politika procjenjuje se da će udio starijih osoba u BiH i dalje rasti te sa sadašnjih 20% i do 2050.godine doseći otprilike  37% ukupnog stanovništva. Ukazano je na tu činjenicu danas  tokom prezentacije studije “Promjene ponašanja i projicirane zdravstvene koristi za članove centara za zdravo starenje”. Ovu studiju povodom obilježavanja 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba uradili su Populacijski fond Ujedinjenih nacija UNPFA, nevladina organizacija “Partnerstvo za javno zdravlje” i Univerzitetski koledž u Londonu.

Beata Krpan radila je dugi niz godina u prosvjeti kao profesorica matematike. Prije godinu i po otišla je u penziju. Prvi dan nakon penzionisanja prijavila se u Centar za zdravo starenje kojeg danas, kaže, smatra drugim domom.

„Ja sam tu našla sebe jer dok čovjek radi jednostavno ne može da se posveti onim svojim hobijima. Osim tih sekcija u Centru se odvijaju raznorazne druge aktivnosti  – kao što su recimo posjete doktora liječnika, zatim posjete fakulteta, studenata i profesora, škola, vrtića. Dobijamo pozive da idemo na razne tribine“, rekla je Beata Krpan, korisnica Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo.

Prvi centar za zdravo starenje u Sarajevu počeo je s radom prije devet godina, nakon kojeg je u Kantonu otvoreno još nekoliko. Istraživanja su pokazala niz benefita ustanova ovog tipa.

„Zdrava prehrana i fizička aktivnost veoma su važni za zdravo starenje, osobito za sprečavanje kognitivnog pada i nastanka demencije. Primijetili smo da osobe koje su fizički aktivne 1.5 puta povećavaju svoju fizički aktivnost ukoliko dolaze u Centre za zdravo starenje“, kazala je Tara Keck, glavna istraživačica sa Univerzitetskog koledža i Londonu.

„Aktivno i zdravo starenje doprinosi produžetku životnog vijeka kompletnog stanovništva, posebno ako se od djetinjstva vodi računa o zdravom stilu života. Upravo zemlje koje bilježe najveći razvoj su one koje i najviše vode računa i koriste kapacitete osoba starije životne dobi“, istakla je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH.

Iz Ujedinjenih nacija ističu da raste broj starijih u našoj zemlji. Razloga za to je više: od smanjenog nataliteta, pa do većeg odlaska ne samo mladih već i kompletnih porodica iz BiH. Trenutno, podaci UN-a govore da približno 20% starije populacije ima udjela u ukupnom stanovništvu u našoj zemlji, a projekcija je da bi 2050. taj broj mogao biti čak I udvostručen.

„Potrebno je planirati bolje, raditi na zaštiti starijih i njihovog zdravlja, omogućiti osobama treće životne dobi da se njihov glas čuje i, na kraju, ovoj zemlji je potrebna sveobuhvatna politika koja će uključiti sve životne dobi te spriječiti diskriminaciju bilo koga od njih“, rekao je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA za BiH.

Zdravo, obrazovano i aktivno stanovništvo  presudno je za ostvarivanje  ciljeva održivog razvoja  do 2030. godine. Stoga iz Ujedinjenih nacija pozivaju  sve domaće i međunarodne aktere da se aktivno uključe u promociju zdravog i aktivnog starenja.

Berina Bevrnja – Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia