BiznisVijesti

TVSA/Video: Građani su ogorčeni zbog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica

Od početka ove godine evidentan je rast cijena osnovnih životnih namirnica ističu iz Saveza udruženja potrošača BiH. Dodaju da se s druge strane bilježi pad cijena na drugim robama koje nisu od životnog prioriteta poput cijane obuće neke kućne galanterije. A plate već odavno ne prate cijene troškova života, a u određenim sektorima se i smanjuju upozoravaju iz Saveza samostalih

Zbog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica građani su ogorčeni.

ANKETA 1Cijene povećane a plata nigdje plate stoje i dalje stoje a ne povećavaju to je kastastrofa stvarno nemam riječi nema države.

ANKETA 2Ko to nije primjetio to mislim da nema i ne postoji nemam riječi svaki dan otiđite za isti artikal nova cijena. Ako nije svaki dan jest svako četvrti.

ANKETA 3Težak udarac za sve zato što plate ostaju iste ili se malo povećaju a namirnice skoro duplo otišle to je katastrofa biće sve teže i teže izgleda.

ANKETA 4Trebali su malo plate i penzije podignut pa da prati, to bi dobro bilo.

Iz Saveza udruženja potrošača kažu da je rast cijena zabilježen togom čitavog polugodišta. Evidentan je značajan rast cijena šečera, jestivog ulja od sunokreta i soje. Ističu da generalno poskupljenja nisu očekivali s obzirom da nemaju informacije da je proizvodnja pretrpila značajnije gubitke tokom pandemije.

I iz Saveza samostalnih sindikata BiH ističu da je zabilježeno i poskupljenje goriva što bi moglo rezultirati i dodatnim poskupljenjima životnih namirnica.  Dodaju da plate već odavno ne prate cijene troškova života a u određenim sektorima čak si smanjene.

„Ova nesretna pandemija koja je zadesila svijet i BiH je došla kao izgovor poslodavcima da svojim radnicima smanjuju plate iako oni na osnovu svog rada i kompletne aktivnosti u društvu ostvatruju milione dobiti što je za nepovjerovati u ovoj situaciju“, rekao je Adis Kečo, šef stručne službe SSS BiH.

 A potrošačka korpa za četveročlanu porodicu iznosi više od 2000 maraka.

„Gotovo 60 posto od cijene potošačke korpe otpada samo na prehranu govori da u suštini najveći dio budžeta koji radnici ostvare i koji  zarade po osnovu svojih plata u suštini utroše na samo prehranjivanje“, istakao je Kečo.

Amra Hamzić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.