online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Građani i predstavnici zaposlenih u javnom sektoru KS protive se restriktivnim mjerama

Nakon što je premijer Vlade Kantona Sarajevo najavio moguće uvođenje restrikcija za nevakcinisane osobe, i time uzburkao javnost, reagovali su iz samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika kantona. Tvrde, da nema zakonskog osnova za ovakvu odluku, te su zatražili poštivanje osnovnih ljudskih prava.

Pooštravanje mjera za nevakcinisane osobe, na način da niko u KS ne može ućiu ustanove čiji je vlasnik Kanton, bez dokaza o primljenoj bar jednoj dozi vakcine, te o preležanoj infekciji korona-virusom ili negativnog PC- testa ne starijeg od tri dana, diskriminacija je i nepoštivanje zakona, tvrde iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

„Vrlo bitno je naglasiti da pored građana koji svaki dan koriste usluge javnih institucija imamo i jako veliki broj uposlenika. Mi smo postavili jedno pitanje, je l’ to znači da državni uposlenici koji su za vrijeme početka pandemije bez ikakvih uslova rada dolazili i radili i obezbijedili funkcionalnost institucija, da li to znaci da oni neće moći doci na posao da li će biti drugačiji od ostalih kolega, diskriminisani u smislu prolaženja raznoraznih testova i toga“, rekao je Enes Zornić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

Jedno od osnovnih ljudskih prava jeste pravo na rad, a uvođenjem ovakve restrikcije ono bi bilo narušeno. Međutim, ona bi bila i protiv  prava na slobodu izbora, tvrdi naš sagovornik.

„Pored toga informisani smo od strane pojedinih institucija da su već dostavljene pismene naredbe gdje se trebu dostaviti spiskovi imena vakcinisanih i nevakcinisanih kolegica i kolega, sto je nešto sto proizilazi kršenje zakona o zaštiti ličnih podataka, a sto je nešto što je i akutelno ovih dana u državnoj službi“, istakao je Zornić.

Uvođenje restriktivnih mjera komentirao je i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro. On je kazao da su prosvjetni radnici vakcinisani o svom trosku u Srbiji, dok su pojedini ministri imunizirani u svom kabinetu vakcinom koju su sami izabrali.

„Pozivam premijera Fortu i ministra Vranica da daju ostavku ili ako hoće da ostanu na funkcijama nek uvedu restriktivne mjere pa da se fino obračunamo i da vidimo kako će ih provesti. Upozoravam Nasu stranku, SDP i NP da spriječe ovu bahatost vlade ks i da prosvjetnim radnicima i građanima KS ne prijete restriktivnim mjerama nego da počnu da rade svoj posao i da zaštite živote i zdravlje ne samo građana ks nego posebno učenika u školama i prosvjetnih radnika“, kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

I građani su uglavnom protiv pooštravanja mjera.

Diskriminacija je ono čega se najviše boje  u Sindikatu državnih službenika i namještenika ovog kantona. Uvođenje ovih restrikcija moglo bi narušiti i međukolegijalnd odnose između vakcinisanih i nevakcinisanih kolega, kaže Zornić.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia