online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Ozbiljna prepreka dolasku većeg broja saudijskih turista jeste zahtjevan vizni režim

Nakon što su HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara glasali protiv odluke o ukidanju viza državljanima Saudijske Arabije sve je izvjesnije da će turistički radnici u Bosni i Hercegovini ostati bez više hiljada gostiju. I dok naša zemlja ostaje bez turista i sigurnih prihoda, Albanija i mnoge druge zemlje Evrope pokušavaju na sve načine privuči saudijske turiste.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, reagirala je na izjavu ministar pravde Josip Grubeše, koji je kazao da je “Evropska komisija istakla zabrinutost zbog težnje ministrice Turković da ukine vize za državljane Saudijske Arabije”.

“Pozivam ministra Josipa Grubešu, koji je reagirao nakon glasanja na Vijeću ministara BiH da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio.Kad to uradi vidjet će da nije predloženo nikakvo ukidanje viznog režima za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, već samo privremena suspenzija u trajanju turističke sezone i to samo za boravak do 30 dana.Grubeša namjerno prešućuje da je ovakvu odluku već donijela Albanija koja je kandidat za EU”, rekla je Turković.

“Bez sumnje je dug ambasadorski staž ministrice Turković u arapskim zemljama proizveo određene simpatije prema tom dijelu svijeta, pa ne obrazlaže i drugi dio odluke kojom nema bezviznog režima ni za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku. Optužbe kako ministri HDZ-a bilo što opstruiraju su netačne, jer mi samo poštujemo preporuke institucija Evropske unije koje su, između ostaloga, sadržane u pismu koje je ovih dana iz Delegacije EU u BiH stiglo na adresu Ministarstva vanjskih poslova, kojim rukovodi ministrica Turković”, istakao je Grubeša.

A ova odluka će pogoditi i Unsko-sanski Kanton. Oko 25 posto svih gostiju koji dolaze u nacionalni park Una su oni iz Arapskih zemalja.

Ono što je ozbiljna prepreka dolasku većeg broja saudijskih turista jeste zahtjevan vizni režim, prema kojem svaki potencijalni turista mora doći u ambasadu na intervju.

Namik Vatrenjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia