online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Da li su zastupnici spremni odreći se dijela primanja?

Populizmom odgovoriti na populizam – možda bi najbolje opisao aktuelnu situaciju u vezi zahtjeva kantonalnih zastupnika SDA i SPUS-a da se svim samofinansirajućim studentima umanji školarina za 30 % kao i odgovorima vladajuće većine na tu inicijativu opozicije.

Čini se da će i ovaj put kada se spominju neka značajnija umanjenja političarima – sve ostati samo na priči koja je u javnosti aktuelna nekoliko dana. Pitali smo zastupnike jesu li spremni odreći se dijela primanja, međutim jasne odgovore nismo dobili.

Na inicijativu Harisa Zahiragića da se školarina samofinansirajućim studentima umanji za 30 % – zastupnik Damir Marjanović odgovorio je da je Vlada KS već izdvojila određena sredstva za one koji imaju prosjek viši od 8,0.

Ukoliko zastupnici SDA i dalje smatraju da je to nedovoljno, te da trebaju svi biti obuhvaćeni onda novac za tu namjenu mora biti pronađen na drugi način – npr. umanjenjem plata zastupnika i ukidanjem finansiranja stranaka.

U SBB smatraju da kod smanjivanja plata ne smije biti izuzetaka, dok iz SDA predlažu da se sredstva pronađu rebalansom budžeta.

U Narodu i pravdi i Našoj stranci smatraju da je nerealno očekivati izvršenje ovih inicijativa u praksi, pogotovo na federalnom nivou. Dodaju i da plate nije moguće smanjiti procentualno, te da su umanjanjenja na nivou kantona moguća na dva načina.

Odricanjem od paušala zastupnici tadašnje šestorke pokazali su da su spremni odreći se dijela primanja, podsjeća zastupnik SDP-a Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS.

Inicijativa zastupnika Zahiragića još uvijek nije stigla na protokol u KS. Stoga još uvijek nije poznato da li će nadležno ministarstvo, odnosno Vlada KS i ovaj put odbiti zahtjeve zastupnika SDA i SPUS-a.

Berina Bevrnja – Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia