SarajevoVijesti

TVSA/Video: Bh. vlasti umjesto nabavkom vakcina bave se politikanstvom

Politika je u Bosni i Hercegovini ispred svega. Važnija je od dugogodišnjih otvorenih ekonomskih pitanja, poput niskih plata u odnosu na visoke troškove života, izgradnje Koridora 5 C, obrazovanja, pitanja socijalne i zdravstvene zaštite građana ili nabavke vakcina. Bosanskohercegovačke vlasti su u ovome segmentu zanemarile svoje obaveze prema građanima i umjesto direktne nabavke – oslanjaju se na donacije. Ko se nije ugradio u nabavku vakcine Sputnik V, koju je Vlada KS dogovorila još u maju mjesecu?

Vlada KS je 26.maja dogovorila nabavku pola miliona vakcina Sputnik V direktno od Ruskog investicionog fonda. Cijena jedne vakcine je bila 9,95 eura. Supotpisnik ugovora je trebala biti Vlada FBiH, kojoj bi isporučeno bilo 300.000, a Vladi KS 200.000 doza vakcine Sputnik V. Skupština KS je razmatrala i dala saglasnost na potpisivanje ugovora sa Ruskim investicionom fondom. Međutim, Vlada FBiH je odbila potpisati ugovor.

„Njihovo obrazloženje je da su oni obavili anketu koju niko nikada nije vidio nko, da građani žele kinesku vakcinu, nego rusku i volio bih vidjeti šta su za ovaj ugovor tražili, a nisu ni za jedan drugi, po nekim informacijama oni su bili blizu nabavke kineske vakcine, ali nam te stvari nikada nisu do kraja objšanjene“, kazao je Edin Forto premijer KS.

Vlada FBiH je 1.jula potpisala ugovor sa kineskom kompanijom Sinopharm o nabavci 500.000 vakcina, koje još nisu stigle iako su plaćene. Zašto je Vlada FBiH odustala od dirketne nabavke ruskih vakcina nije poznato.

Nije tajna da je vakcine ruskog proizvođača trebala uvesti kompanija Bosnalijek po minimalnoj marži, tj. bez ikakve zarade.

„Mi smo objavili strukturu cijene i procjenu transporta, možda je ta vakcina bila prejeftina za naše tržište ako znate šta mislim“, istakao je premijer KS.

Umjesto direktne nabavke Vlada FBiH je insistirala da se to radi preko posrednika iz Srbije, kažu u Komori magistara farmacije FBiH. Dogovor je na kraju propao, a građani ostali bez vakcina.

„Očigledno da politika nije željela po strani staviti političke razlike i ovo riješi, mi se moramo vakcinisati i očekuje nas četvrti val, ako ne bude onda svakako virus mutira i mi koji smo vakcinisani nećemo imati koristi od vakcine“, istakla je Bilsena Šahman, Komora magistara farmacije FBiH.

Šahman kaže kako FBiH sada, zahvaljući donacijama, ima oko 500.000 vakcina, koje je potrebno što prije raspodijeliti i iskoristiti dok im nije istekao rok. Na promociji vakcinacije više mora raditi Zavod za javno zdravstvo FBiH, kaže Šahman. Skoro godinu i pol dana od početka pandemije korona-virusa državne i fedreralne vlasti se mogu samo pohvaliti da nisu nabavili niti jednu vakcinu.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.