online slots game malaysia
BiznisBosna i HercegovinaVijesti

TVSA/VIDEO: BH-GAS uplatio Energoinvestu 7 miliona KM, nema obustave isporuke prirodnog gasa


Iz kompanije BH GAS su postupili prema zaključku Vlade Federacije i platili račun za mjesec mart kompaniji Energoinvest, u iznosu od 7 miliona maraka. Rekao je ovo za našu Televiziju direktor BH GAS-a Jasmin Salkić. Tokom dana bi Energoinvest ovaj novac trebao prebaciti na račun ruskog isporučioca Gazproma. Podsjećamo, iz kompanije Energoinvest su najavili da će sutra u 6 sati doći do obustave isporuke gasa. Kao razlog su naveli da BH GAS odbija da izvrši plaćanje računa Energoinvestu, čime je onemogućeno da ova kompanija izmiri obaveze prema ruskom isporučiocu Gazpromu. Vlada Federacije je donijela zaključak da računi prema ruskim isporučiocima gasa trebaju hitno biti plaćeni.

Od aprila kompanija Energoinvest, koja je ovlašteni dobavljač gasa za Federaciju, prirodni gas nabavlja tzv. „Turskim tokom“, na čemu je ruski Gazprom insistirao još od decembra prošle godine. Umjesto ranijim plinovodom, putem Ukrajine, Mađarske i Srbije, gas sada dobijamo putem Turske, Bugarske i Srbije. Zbog toga je došlo do neslaganja između Energoinvesta kao dobavljača i BH Gasa kao distributera plina.

„Navedena obustava isporuke gasa je neminovnost uzrokovana neplaćanjem fakture Energoinvesta za uvezeni i isporučeni gas za mart 2021. godine od BH Gasa d.o.o. Sarajevo. Iako su potrošači u Federaciji BiH ovaj gas uredno platili i izmirili svoje obaveze lokalnim distributerima ili direktno BH Gasu, BH Gas odbija da izvrši plaćanje računa Energoinvestu, čime bi bilo omogućeno izmirenje obaveza prema ruskom isporučiocu gasa Gazprom exportu“.

Prelaskom na drugi pravac snabdijevanja, sistem nabavke gasa za FBiH preuzela je Srbija putem kompanija Transportgas Srbija i Gas Promet Pale, kažu u BH GAS-u. Dodaju da im iz Energoinvesta ne žele dostaviti fakturu Gazproma. Na ovaj način Energoinvest želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH i preuzeti potrošače BH GAS-a, kaže direktor Jasmin Salkić.

„Oni su svi prelili problem BH GAS-u koji je upozoravao da je aneksom 85 Energoinvest samoinicijativno do 30 decembra potpisao bez Vlade i BH GAS-a promijenio pravac snabdijevanja i ostavio obaveze na postojećem pravcu“, rekao je Jasmin Salkić, direktor BH Gas-a.


Vlada Federacije je zaključkom od 8. aprila ove godine zadužila obje kompanije da striktno poštuju uredbu koja reguliše ovu oblast. Tada je zatraženo je i da sačine sporazum prema kojem će poslovati, obzirom na promjenu pravca snabdijevajna plinom.

U BH GAS-u kažu kako je ova kompanija okrenuta prema strateškim projektima, poput Južne interkonekcije, koji će našoj zemlji donijeti alternativu i sigurnost u snabdijevanju. S druge strane Energoinvest želi da Turski tok bude jedini pravac snabdijevanja, a ruski gas jedini koji će kupovati Federacija.

„Kada smo trebalo da raspišemo glavni projekat što se tiče popravaka zenice travnik i saajevo, sve spremno, sada nas zaustavljaju da napravimo svoju energetsku efikasnost kojem svaka zemlja teži“, istakao je Salkić.

Projektom Južna interkonekcija predviđena je gradnja gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega je 160 u Bosni i Hercegovini. Ovim projektom povezat će se trenutni transportni gasovod Bosne i Hercegovine sa hrvatskim sistemom, čime ćemo omogućiti nove izvore snabdijevanja prirodnim gasom.

Jasmin Begić, TVSA


  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia