online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video/ BH GAS: Može se očekivati porast cijena gasa prelaskom na Turski tok, a ne smanjenje kako je najavio ministar Džindić

BH Gas je u krizi koja vodi kolapsu. Tvrde to iz ove kompanije. Navode da ih se zaobilazi u procesima snabdijavanja gasom. Posebno su pogođeni obavezom da plaćaju usluge mađarskog transportera iako ne preko njih ne dobijaju ovaj energent.

BH Gas je sa Energoinvestom supotpisnik ugovora sa mađarskim transporterom koji je na snazi do 2023. godine. Sada prirodni gas dolazi u BiH preko Turskog toka. Ipak, BH Gas je primoran plaćati Mađarima mjesečne usluge iako preko njih ne dobijaju ovaj energent.

„Ako neko želi da ide u raskid ugovora, BH Gas mu neće praviti problem. Ali, samo jedan je uslov. Da u slučaju da taj raskid bude na način kojim se krše ugovorne odredbe, automatski dolazi faktura od 23 miliona dolara. BH Gas neće da zaprimi tu fakturu“, istakao je Almir Bečarević, savjetnik uprave BH Gasa.

Naš sagovornik tvrdi da su njihove analize pokazale da će gas dostavljen preko Turskog toka biti skuplji.

„BH Gas nije htio da sa Energoinvestom supotpiše ugovor sa Gaspromom, Aneks 85 – onaj poznati. Razlog zbog čega BH Gas zadnjih mjeseci vrijeme trpi, da kažem iživljavanje prema ovoj kompaniji je upravo povećanje cijene gasa. Mi smo rekli, i nismo htjeli da lažemo nikoga, rekli smo nikada neće doći do smanjenja cijena od 20 posto, nego upravo suprotno – doće do povećanja. Povećanja se trenutno dešavaju. BH Gas ne vodi te procese“, rekao je Bečarević.

Nadležni ministar tvrdi da je poskupljenje gasa prouzrokovano isključivo rastom cijena nafte i njenih derivata.

„Da nije došlo do povećanja cijene od Nove godine do danas, već bi bila cijena niža prema građanima i prema privredi. Pošto je cijena išla prema gore, otprilike 30 posto, to smo amortizovali i niti jedan fening nije povećan, niti prema građanima, niti prema privredi. Vrlo jasno“, naveo je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Plaćanje Mađarima transportnih kapaciteta koji ne koriste – jer gas ne dolazi tom rutom, troši se novac predviđen za novi pravac snabdijevanja – Južnu interkonekciju, kaže Bečarević. Ovo, uključujući što BH Gasu nije određena transportna tarifa, niti im je usvojen njihov plan poslovanja, navode, razlog je što vrlo brzo mogu doći u kolaps.

U BH Gasu navode da su predali obimnu dokumentaciju Federalnoj upravi policije. Mole nadležne da preispitaju stanje u kako u ovj kompaniji, tako i u Energonivestu. Iz Energoinvesta nismo usjeli dobit očitovanje o ovim temama.

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia