online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: 426 novozaraženih, jedna osoba preminula

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata obrađena su 1.124 testa, od čega je potvrđeno 426 novozaraženih osoba koronavirusom.

Od toga 277 osoba ili 65 posto su bili od ranije u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti od ranije oboljenih, kazao je na pres-konferenciji član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović.

U protekla 24 sata oporavljeno je 299 osoba, a nažalost jedna osoba je preminula.

Trenutno je u izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Općoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš” 168 hospitalitiranih pacijenata, dok je u protekla 24 sata devet pacijenata opušteno sa bolničkog liječenja.

U Kantonu Sarajevo do danas je ukupno registrirano 13.685 pozitivnih osoba, izliječeno je 7.656 a aktivnih slučajeva je 5.873. Nažalost, do sada je registrirano 156 smrtnih ishoda, kazao je Beganović.

Kada je u pitanju testiranje izvan KCUS-a, pet cerificiranih laboratorija, sa kojima je Zavod zdravstvenog osiguranja KS potpisao ugovor, u proteklih 10 dana obradile su 3.000 uzoraka.

– Očekujemo da će u narednim danima i rezultati testiranja biti puno brže dostupni, u roku od 24 do 48 sati – istakao je Beganović.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS dr. Milan Mioković je informirao javnost o radu JU Dom zdravlja KS.

– U četiri Covid centra odnosno ambulante u KS-u 10. novembra pregledano je ukupno 462 pacijenta, 392 pacijenta je otišlo u laboratoriju a uzeto je 4.012 uzoraka i snimljeno 358 rendgena pluća. Na telefon u Covid centrima i ambulantama javili su se pacijenti 525 puta u toku jučerašnjeg dana – kazao je Mioković.

Naglasio je da je u prvih 10 dana novembra ukupno uzeto 6.700 briseva.

– Jučer smo uzeli 907 briseva, prekjučer 882, dakle za dva dana 1.789 briseva – istakao je Mioković.

On je ustvrdio da su se gužve smanjile u Covid ambulanti Centar – Vrazova.

– Mi smo to učinili izmještanjem CBR-a i povećanjem broja timova koji rade u jednoj smjeni. Isto tako, to planiramo uraditi i uradili smo sa Covid centrom Saraj-polje, tamo su najveće gužve, tamo se nadamo također uspjehu da imamo manje redova i nastojimo da otvorimo i proširimo Covid ambulante u Starom Gradu i Novom Sarajevu. Da bi to uspješno učinili u toku je nabavka dva mobilna rendgen aparata i kada ih dobijemo mi ćemo ići sa otvaranjem i ovih Covid ambulanti – kazao je Mioković.

Naglasio je da JU Dom zdravlja KS nastoji da poboljšava komunikaciju sa pacijentima jer su svjesni tog problema i u tom kontekstu vrše se pregovari sa BH Telecomom i drugim zainteresiranim stranama o nabavci 135 mobitela.

– Ti mobiteli će biti najviše za porodične ljekare, trijažne punktove i Covid ambulante čime bi se rasteretila komunikacija i olakšao unos podataka u za to predviđene evidencije i njihova dokumentacija uz pomoć dvije aplikacije koje su već razvijene od Zavoda za zdravstveno osiguranje – istakao je Mioković.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia