online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Tokom marta u KS bilo nezaposleno 58.029 osoba, taj broj uvećan za 5.467 u sljedećih pet mjeseci

Negativni utjecaji pandemije korona virusa najviše se očituju u privredni, odnosno u padu broja nezaposlenih. U Kantonu Sarajevo, Pandemija je uvjetovala prestanak konstantnog pada nezaposlenih osoba. Prije pandemije, u martu je bilo nezaposleno 58.029 osoba, a taj broj je uvećan za 5.467 kroz sljedećih 5 mjeseci. U ovu statistiku se ne uključuju osobe koje su radile na crno, shodno tome, veći broj radnika je ostao bez primanja. Iako situacija nije idealna, Služba za zapošljavanje će nastaviti sve isplate i programe koje realizuju. Ovisno od ekonomskih uvjeta, Sarajevo bi se moglo oporaviti prije nego ostatak BiH.

Prema podacima koje smo dobili iz službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo (KS) ove godine u mjesecima pandemije korona virusa, povećan je broj nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu odnosno 2019.

Ipak taj trend se ne bi trebao nastaviti.

„18. maja 2020 imali smo najveći broj nezaposlenih osoba na evidenciji službe za zapošljavanje, to je bilo 64 230 osoba, na današnji dan je to 63 496, to je pad od 730 osoba, imamo tendencju pada nezaposlenih lica trenutno na KS“, rekla je Edina Ljubuškić, v.d. direktorica Službe za zapošljavanje KS.

Kada je riječ o radnicima koji nisu obuhvaćeni statistikom, odnosno onima čiji rad nije prijavljen, pandemija korona-virusa je ostavila malo prostora za takve slučajeve. Zbog inspekcija na terenu, takvi radnici su primljeni u zakonski ispravan odnos, ali je i veliki broj njih ostao bez angažmana

„Mi smo pravili jednu analizu u prihodima i poredili smo mjesec juli 2019 I juli 2020 I evidentno je da je došlo do povećanje prihoda od 350  h km uz evidentan porast broj nezaposlenih lica od nekih 1280 zaposlenih lica kad poredimo period prošle i ove godine. Vjerovatno inspekcije su na terenu zbog ove situacije covid devednast I imamo jače kontrole“, istakla je Ljubuškić

Dva posto više je registriranih nezaposlenih osoba u KS u odnosu na prošlu godinu. Taj prosjek je bolji od cjelokupne statistike Bosne i Hercegovine. U Sarajevskom kantonu u julu ove godine 1.280 je više nezaposlenih u odnosu na isti mjesec 2019.

Iz Službe za zapošljavanje KS rečeno nam je da su sredstva za naknade nezaposlenim osobama osigurane i da tu neće biti nedostataka.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia