online slots game malaysia
BiznisVijesti

TVSA: Šta donosi Nacrt Zakona o radu FBiH- godišnji, čekanja, neplaćeno

Prošle sedmice, u okviru mjera koje se poduzimaju sa proglašenjem stanja nesreće u Federaciji BiH, uzrokovanog pojavom koronavirusa Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH pripremilo je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Prijedlog sadrži 11 članova i većina ih je, prema mišljenju sindikata, na štetu radnika. Izmjene se odnose na skraćivanje i preraspodjelu radnog vremena, slanje radnika na godišnji odmor, plaćena i neplaćena odsustva, upućivanje radnika na čekanje, umanjenje plaće… 

Prvi se još protekle sedmice oglasio Sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo. Protiv je predloženog nacrta teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, te poziva predlagača ovog teksta da ga povuče iz procedure i da se vrati u zakonske okvire, te otvori socijalni dijalog sa svim sindikatima i legitimnim predstavnicima radnika u FBiH.   

“Upoznati smo s ovim tekstom izmjena i dopuna, koji je 15.04.2020. godine dostavljen Savezu samostalnih sindikata BiH od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Nakon upoznavanja s njim zauzet je jedinstven stav da predloženi nacrt apsolutno ide na štetu radnika, umanjenju njihovih već stečenih prava iz radnog odnosa, te je jasan pokazatelj na šta ovaj sindikat stalno javno ukazuje, da se ovo teško vrijeme u kojem smo se svi našli bez imalo stida koristi da se radnička prava svakim danom sve više krše i pokušavaju umanjiti od onih koji ta ista prava treba zajedno s radnicima i sindikatima trebaju da štite”, navode u Sindikatu.

Šta se zapravo predlaže u Nacrtu zakona ?

Član 1 definiše i pojašnjava na koji način se poslovi mogu obavljati od kuće za vrijeme proglašenja prirodne i druge nesreće.

“Za vrijeme proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja u Federaciji, poslove izvan prostorija poslodavca mogu obavljati i drugi radnici na osnovu posebne odluke poslodavca, kojom se utvršuju izvršioci, odnosno radna mjesta na kojima će se poslovi obavljati izvan prostorija poslodavca, način obavljanja poslova, vrijeme dostupnosti radnika poslodavcu i druga pitanja od značaja za provođenje ove odluke”

Nacrt Izmjena i dopuna Zakona o radu FBIH

Predložene su i izmjene koje se odnose na skraćivanje radnog vremena, korištenje godišnjih odmora.

Predložene su i izmjene koje se odnose na skraćivanje radnog vremena, način upućivanja radnika na godišnji odmor

Upućivanje radnika na čekanje od posla predloženo je u članu 54.a u kojem se navodi da je tokom proglašenja stanja prirodne nesreće poslodavac, kojem je zabranjen rad odlukom nadležnog organa ili kod kojeg je došlo do pada prihoda od najmanje 35 posto, u odnosu na isti period prošle godine, može jednostranom odlukom uputiti radnike na čekanje posla, u najdužem periodu od tri mjeseca.

-Ukoliko radnik na čekanju posla ne bude pozvan na rad nakon isteka roka iz stava(1) ovog člana, prestaje mu radni odnos uz pravo na otpremninu, koja se ostvaruje na način propisan članom 111. ovog zakona.

– Za vrijeme čekanja posla, radnik ima pravo na naknadu plaće u visini koju odredi poslodavac, a koja ne može biti manja od najniže plaće u FBiH”.

Nacrt Izmjena i dopuna Zakona o radu FBIH

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia