online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaSvijetVijesti

TVSA: Srbijanski zvaničnici tvrde da u Novom Pazaru ne nedostaje ljekara i opreme, a mediji i građani tvrde suprotno

Različite informacije dolaze iz Sandžaka. Srbijanski zvaničnici tvrde da u bolnicama, prije svega u Novom Pazaru, ne nedostaje ljekara i medicinske opreme. Mediji i građani tvrde da je stanje izuzetno teško. Razlika je i podacima o broju umrlih. Dženaza je, kažu novinari, deset puta više nego tokom normalnog stanja. Potvrđen je i dolazak ljekara iz BiH u Novi Pazar.  

Vučić je rekao da ne postoji ništa što je Novom Pazaru potrebno, a da Novi Pazar nema, kao i da je problem bio u manjku ljekara, jer je mnogo njih zaraženo, i da su upućeni zdravstveni radnici iz Kragujevca za Novi Pazar. „Bolje ste opremljeni nego bila koja njemačka bolnica, govorim o gradovima do 100.000 stanovnika“, poručio je Vučić.

„Neću da dozvolim bilo kome da nam ruši dobre odnose izmešu Srba i Bošnjaka, neću da dozolim nacionalnim ekstremistima da nam urušavaju mir i stabilnost. Pokažite danas slike iz polja i iznutra bolnice u Novom Pazaru kako izgleda, i, recimo, bolnice, da ne idemo u RS nego da idemo baš u Federaciju BiH, iz Drvara gdje žive Srbi. A drvarska bolnica i Dom zdravlja okuplja i Glamoč i Grahovo i Petrovac. Da mi nismo poslali respiratore, da mi nismo platili plate, pitajte te ljude kako bi živjeli, a pogledajte kako izgleda“, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

S druge strane, novinari i građani Novog Pazara ne vjeruju u zvanične podatke o broju zaraženih i umrlih. Tvrde da je broj dženaza u toku dana oko 30, a da su u redovnim okolnostima bile dvije ili tri.

Humanitarna organizacija Pomozi.ba pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za Novi Pazar, odnosno za Sandžak. Sve podatke o načinu pomoći, nalaze se na njihovoj web-stranici. Kažu da su potaknuti molbama osoba iz Sandžaka i porijeklom iz Sandžaka. Već su obezbijedili 50 hiljada maski i određeni iznos novca. I oni su dobili informacije da je situacija teška i da je pomoć potrebna.  

„Udruženja iz Sandžaka, i naša udruženja, iz dijaspore, Udruženje Hilfe Alfen – ogranak našeg udruženja u Austriji, oni su direkno komunicirali sa ljudima, ne samo u Novom Pazaru, nego i u ostatku Sandžaka. Oni su se nama javili i rekli da je situacija zaista teška, da treba da pomognemo. S obzirom da mi s njima dugo sarađujemo, vjerujemo u sve ono što nam kažu i kakve nam podatke i informacije prezentuju“, rekla je Maja Arslanagić, glasnogovornica Pomozi.ba

Na pomoć Sadžaku, pozvao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Angažirala se i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. I Humanitarna organizacija “Merhamet” uputila je opremu i sredstva, poput maski, rukavica i odijela za zdravstvene ustanove u Tutinu, a pokrenuli su i akciju prikupljanja novca. Islamska zajednica BiH izdvojila je 100 hiljada maraka pomoći Sandžaku.

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia