online slots game malaysia
Sarajevo

TVSA: Sarajevo bi ubrzo moglo da dobije centralno spomen obilježje borcima Armije RBiH sa simbolom ljiljana

Ovo je projekt koji Općina Centar realizira sa koordinacijom boračkih udruženja, a realizira uz stručnu pomoć Arhitektonskog fakulteta. I samo idejno rješenje predstavlja rad studentica.

Dvadeset metara visoka konstrukcija sa sedam kamenih stupova koji simboliziraju sedam korpusa, iz kojih niče čelična konstrukcija unutar koje će treperiti zlatni ljiljan – idejno je rješenje spomenika borcima Armije BiH koji treba biti podignut na Betaniji. Ideja je djelo studentica arhitekture Fatime Hafizović i Berine Preldžić, koje su jednoglasnom odlukom osvojile prvu nagradu.

„Mi smo kao Arhitektonski fakultet i institut, pokušali da malo transformiramo rješenje, ali držeći se osnovnog koncepta i mislim da smo uradili dobru stvar. Jako brzo će biti idejno rješenje, nadamo se i urbanistička saglasnost, nakon toga ide glavni zvedbeni projekat“, rekao je prof. Dr. Erdin Salihović, Dekan Arhitektonskog fakulteta.

Spomenik treba biti podignut na ovom lokalitetu kako bi se vidio iz svake vizure, pri izlasku i ulasku u grad. Realizacija projekta je već izvjesna, tvrdi načelnik. Struci je potrebno još 15-ak dana da  završi idejno rješenje, kako bi obilježje imalo trajni karakter.

„Mislim da je ovo jedan od najznačajnih projekata koji radi Općina Centar zajedno sa koordinacijom boračkih udruženja, vodimo široku raspravu i ne želimo napraviti nikakvu grešku stoga smo se čvrsto i sinergijski vezali sa strukom, sa arhitektonskim fakultetom i tražimo odgovore na najsloženija pitanja“, kazao je Nedžad Ajandžić, načelnik Općine Centar.

Za realizaciju ovog obilježja, koje će u okviru spomeničke strukture imati plato i sadržaje za različite manifestacije te amfiteatar – bit će potrebno približno 400.000 maraka.

Selma Tahirović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia