online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Prošla godina, u proteklih pet, bila je najuspješnija u poslovanju Vodovoda i kanalizacije

U prošloj godini ViK je po osnovu računa naplatio više od 48 miliona maraka, što je više za 942.000  ili dva posto u odnosu na 2018. Zato su i prihodi veći – 50,5 milion, a što je za sedam posto više u odnosu na godinu ranije. A u odnosu na 2015 – 17 posto. Posebno su ostvareni od naplate ranije neovlaštenog korištenja vode.

“U iznosu od million i 750 hiljada maraka i veći su za million i 515 hiljada u odnosu na 2018., jer je nova Uprava krenula u borbu sa pravnim osobama koje ne plaćaju odvodnju otpadnih voda, a imaju koncesione ugovore s Kantonom Sarajevo”, rekao je Enver Hadžiahmetović, generalni direktor KJKP VIK.

Ulagalo se u sistem u kojem je gubitak vode u mreži sveden na minimum. Zato prošle godine nije bilo redukcija u KS.

“Zahvaćeno je 7.4 miliona kubika vode manje nego u 2018, odnosno toliko je ostalo vode u bunarima. To je razlog što nije bilo redukcija vode. Mnogo smo opravki radili u prošloj godini i te opravke dale su rezultat”, rekao je Hadžiahmetović.

Dodatnom unapređenju sistema i Sarajevu bez redukcija vode trebalo bi da doprinese i rekonstrukcija pumpnih postrojenja. Riječ je o prvoj fazi prve tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Inače, ugovor s EBRD-om potpisan je još 2017, ali je bio na ivici opstojnosti, plaćen je i penal 105.000 eura, kaže direktor VIK-a. Međutim, Uprava je uspjela riješiti problem. Nedavno je potpisan i ugovor s izvođačem radova za rekonstrukciju cjevovoda na pet lokacija. Oko osam kilometara starih bit će zamijenjeno novim cijevima. Riječ je o drugoj fazi prve tranše.

Dženita Bravić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia