online slots game malaysia
Vijesti

TVSA: Promocija knjige “Opservacija i dijagnostika ličnosti maloljetnih prestupnika u krivičnom zakonodavstvu i praksi BiH“

„Opservacija i dijagnostika ličnosti maloljetnih prestupnika u krivičnom zakonodavstvu i praksi Bosne i Hercegovine“ naziv je knjige promovisane jučer. Knjiga bi trebala pomoći sudijama, tužiocima, policiji ali i svim ustanovama koja se bave rješavanjem problema maloljetničke delinkvencije. Riječ je o multidisciplinarnom pristupu u rješavanju maloljetničke delinkvencije.

Udaljavanje od represivnih mjera koje su primjenjivane u krivičnom zakonodavstvu ranije te kombinacija socijalnog i pravnog modela u rješavanju maloljetničke delinkvencije predstavlja ispravan pristup u rješavanju ovog problema, ističu stručnjaci. Potrebno je najprije pronaći uzroke nastanka maloljetničke delinkvencije, te na taj način prevenirati problem. 

„Uzroke treba tražiti u porodici, osnovnoj ćeliji društva, u školama. Mi imamo niz projekata koji govore i koji se provode u školama kao prevencija maloljetničkog prestupništva. To je ona interakcija s djecom u školi. Intervencija u pravom trenutku kada djete počne bježati s časova. Kad ima određena ponašanja koja zahtjevaju reakciju. Zatim socijalna situacija u državi. Koliko država izdvaja sredstava da omogući djeci da pravilno koriste slobodno vrijeme“, rekla je Vildana Pleh, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

 „Mi tvrdimo da su ti uzroci najčešće egzogeni. Oni faktori koji sa strane utiču na maloljetnika. Na neki način može se desiti da je neki problem vezan za ličnost maloljetnika, za njegovu individuu, osobnost. Na ta pitanja odgovore treba da da ova dijagnostika i opservacija. Instrument procjene smo izradili u tu svrhu, za potrebe i tužilaštva i suda i policije ali svakako i nas u socijalnom sektoru“, istakao je Samir Suljagić Direktor JU “Kantonalni centar za socijalni rad”

Važna karika u procesu pomoći mladim osobama je sudija za maloljetnike. Uloga sudije u krivičnom postupku iscrpljuje se na izricanju sankcije i tu se ona završava. Situacija je bitno drukčija kada je riječ o sudiji za maloljetnike.

„Sudija za maloljetnike ima jednu vrlo aktivnu i meritornu ulogu kasnije u izvršenju krivične sankcije a koje se opet ogleda kroz tu individualizaciju. Dakle, sankcija se može mijenjati, ona se prilagođava situaciji maloljetnika, njegovom napretku odnosno nazadku“, kazala je Jasmina Sazdovski, sutkinja Opštinskog suda u Sarajevu.

Od 2015. u primjeni je novi Zakon o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku. Zakon omogućava mnogo stručniji pristup rješavanju maloljetničke delinkvencije i uključivanje stručnjaka iz različitih oblasti kao što su psiholozi, sociolozi, pedagozi, socijalni radnici i neuropsihijatri, koji učestvuju u analizi samog maloljetnika.

„Da bi mogli reagovati na maloljetničko prestupništvo, neophodno je da upoznamo njegovu ličnost. Njegove navike, njegov raniji život, njegove traume, razna iskustva koja su vrlo često jako loša. Za sobom povlače određene posljedice koje su ga na neki način dovele do počinjenja krivičnog djela. Da bi to mogli, da bi jedan pravnik koji odlučuje o sudbini djeteta koje je počinilio krivično djelo, potrebno je da ga upozna“, rekla je Pleh.

„Opservacija i dijagnostika maloljetnika nije samo važna u fazi u kojoj postupam ja, u kojoj postupa tužilac… Ona je važna i kasnije. Individualizacija sankcije se proteže sve do njenog okončanja, tako da je ovo važno za sve profesionalce koji su uključeni u rad s maloljetnicima od samog početka otkrivanja krivičnog djela pa sve do završetka izvršenja neke sankcije koja se vremenom mijenja“, kazala je Sazdovski.

Grupa autora promovisala je knjigu „Opservacija i dijagnostika ličnosti maloljetnih prestupnika u krivičnom zakonodavstvu i praksi Bosne i Hercegovine“ koja treba da posluži kao svojevrsni vodič socijalnim radnicima, sudijama, tužiocima, policiji i ostalim koji učestvuju u procesu rješavanja maloljetničke delinkvencije. Knjiga će biti korištena i kao udžbenik za studente prava i socijalnog rada.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia