online slots game malaysia
BiznisBosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Predstavnici mljekarske industrije i Udruženja poljoprivrednika FBiH će rezgovarati sa ministrom Košarcem

Predstavnici mljekarske industrije i Udruženja poljoprivrednika FBiH danas će održati sastanak sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašom Košarcem, na kojem će razgovarati o problemu plasmana mlijeka i mliječnih proizvoda. Pandemija korona-virusa utjecala je na izvoz i pad potrošnje, pogotovo u Crnoj Gori i Hrvatskoj gdje plasiramo dosta proizvoda. Ministar Košarac smatra kako naši proizvodi nisu dovoljno zastupljeni ni na policama trgovačkih centara u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac kaže da zbog međunarodnih ugovora, koji nas obavezuju na slobodno tržište, BiH ne može zakonski odrediti procenat domaćih proizvoda na policama trgovačkih centara. Poljoprivrednici u našoj zemlji smatraju da kontrola kvaliteta stranih proizvoda mora biti pojačana, od veterinarske do zdravstvene ispravnosti. Kažu da je masa stranih proizvoda nekvalitetna, zbog čega su jefitniji od domaćih.

Međunarodni ugovori, poput CEFTA-e i SSP-a istovremeno nam omogućavaju izvoz na strana tržišta, ističe Adin Fakić. Ukoliko bismo zabranili uvoz ili namjenski smanjili broj stranih proizvoda na policama, mogli bismo očekivati mjere reciprociteta od zemalja u koje izvozimo.

„BiH kao ekonomski nerazvijena zemlja i zemlja u zaostatku sa potrošačima biraju kupovnu stranih umjesto domaćih prozivoda, policu u tržnim lancima prave kupci“, rekao je Adin Fakić, Milkos.

Svaki tržni centar u našoj zemlji može podržati domaće proizvođače.

„Ako u nekoj kategoriji nemamo domaćih proizvoda, onda ćemo plasirati inostrane brendove. Ako i domaće i inostrane proizvode, onda domaće dodatno označavamo, dajemo bolju poziciju na policama“, rekla je Minela Durmo, Amko Komerc.

Domaći prozivođači u našoj zemlji mogu zadovoljiti svega 20 posto potreba tržišta. U Jugoslaviji smo proizvodili 80 posto proizvoda. Bićo smatra da država mora zaštiti i stimulisati domaće proizvođače kako bi postali konkurentni.

„Mi imamo jednu od skuplji proizvodnji u Evropi, zato nam i jeste skupa roba koja izađe na tržište. Naši izvoznici nisu potaknuti u nas to nema“, rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

U proteklom periodu naša zemlja je imala problema sa izvozom mesa, sada sa mlijekom, a nakon toga čeka nas problem sa izvozom povrća, smatra Bićo. I svi se rješavaju sporo. Domaćim proizvođačima preostalo je jedino uputiti apel građanima da postanu svjesni važnosti kupovine domaćih proizvoda kako bi se proizvodnja održala, a radna mjesta sačuvala.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia