online slots game malaysia
BiznisSarajevoVijesti

TVSA: Pozitivna priča s jedne od najvećih farmi muznih grla u Općini Ilijaš

Rad na zemlji i proizvodnja vlastite hrane proteklih mjeseci sve više je predmet interesovanja, ali i konkretnih aktivnosti na  prostoru cijele BiH. U toku pamdemije korona virusa mnogi su ostali bez zaposlenja. Ipak, za neke je to bio novi početak. 

Irmela Solak je završila tekstilnu školu, no bez problema se preorijentirala kada joj je ponuđen posao na farmi u Ilijašu.

„Zaposlena sam pred koronu. Imam dvoje djece muza i ovo mi zaista znači i dobro mi je. Zemlja daje plodove samo s treba posveti i znati koristiti, kazala je Irmela Solak.

Na ovoj farmi, jednoj od najvećih na području Kantona, osim što uzgajaju krave, obrađuju 1.500  kvadrata  zemljišta pod plastenicima. Tu je i voće, pa čak i žito. Muhamed  Mujanović je završio menadžment. No, s ocem i djedom svakodnevno je uključen u svaki segment poljoprivredne proizvodnje.

„Ja sam hvala Bogu vezan za svoju zemlju. Sve se može naučiti. Treba i mati volju i cilj. Mi jesmo u tranzicionom periodu ali doći će nadam se generacije koje će imati svoj cilj a prije svega ljubav prema domovini, istakao je Muhamed Mujanović.

„U Sarajevu kažu ne može žito, eto može. Evo ako kažete, iza nas more žita. Imamo stoku, imamo plastenike i preradu. Ova  korona donijela je nedaće ali i nama motiv da radimo više, da proizvodimo“, rekao je Muris Mujanović.

U svakom slučaju, možda je ovo baš pravo vrijeme da razmislimo kako, ako ne da prepolovimo, onda bar malo smanjimo enormni uvoz stranih proizvoda i zamijenimo ih domaćom, u konačnici kvalitetnijom hranom, poruka je proizvođača.

Sandra Šabić, TVSA

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia