online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Obilježena 28. godišnjica ‘živih lomača’

Preživjeli Višegrađani, porodice ubijenih u stravičnim zločinima koji su u junu 1992. godine počinjeni u ovom gradu danas se se okupili na Mostu Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, a potom obišli mjesta stradanja oko 140 Bošnjaka koji su živi zapaljeni u dvije žive lomače na Bikavcu i Pionirskoj, kao i šehidsko mezarje Stražište.

Na današnji dan prije 28 godina, počinjen je ratni zločin na Bikavcu u Višegradu, poznat kao “Živa lomača”.  Više od 70 osoba zatvoreno je tada u kuću Mehe Aljića –  uglavnom su to bile žene, djeca i starije osobe. Nedugo potom bili su zapaljeni. Najmlađa žrtva nije imala ni godinu dana. Esad Tufekčić na ovom mjestu izgubio je cijelu porodicu.

Među njima je bila i cijela moja porodica. Supruga, kćerka od pet godina i sinčić od nepune dvije godine. Da zlo bude veće, tu su kuću kasnije srušili i sa tim ostacima odvezli kamionima, tako da tragamo 28 godina, nismo ih uspjeli pronaći“, kazao je Esad Tufekčić.

Dešavanja u Pionirskoj i Bikavcu govore o karakteru zločina na području Višegrada. I na čuvenom Mostu Mehmed paše Sokolovića mnogi su ubijani i bacani u rijeku. Azmir Šabanović trebao je biti jedan od njih. Kao četrnaestogodišnjak bio je odveden u logor.

„Vjerovatno se već ta priča zna, kao dijete sam morao biti otkupljen, majka me je morala otkupiti od zločinaca, jer sam trebao biti… Baš na mjestu gdje stojimo, ovdje je trebalo biti moje posljednje stanište. Trebao sam biti zaklan na mostu Mehmed – paše Sokolovića, rekao je Azmir Šabanović.

Za zločin na Bikavcu pravosnažnom presudom osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. Za učešće u zločinu, na 15 godina osuđen je i Mitar Vasiljević koji je nakon odslužene 2/3 kazne pušten na slobodu i u Višegradu dočekan kao heroj.

„Ono što želim da kažem je da je do danas 19 presuđeno za ratne zločine, što u Haškom tribunalu, što pred Sudom BiH i Kantonalnom sudu u Sarajevu. Od tih 19 ratnih zločinaca, devet ih je presuđeno za silovanje i seksualno zlostavljanje a neki i za druga ubistva na području općine Višegrad“, rekla je Bakira Hasečić, predsjednica udruženja „Žena-žrtva rata.

U znak sjećanja na 3.000 žrtava sa višegradske ćuprije u Drinu je bačeno 3.000 ruža, dok je na mezarju Stražište proučena dova.

Berina Bevrnja Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia