online slots game malaysia
BiznisBosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća usaglašen zahtjev za povećanje minimalne plaće u FBiH

Na nastavaku 124. sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća razgovaralo se o više problema sa kojim se privreda Federacije susreće u toku pandemije. Mnogo nesuglasica između Udruženja poslodavaca I Sindikata, ali ipak kažu da su napravljeni značajni pomaci u razgovorima. Minimalna plata, zakon o štrajku, ali i ponovno uvođenje stanja prirodne nesreće su bile teme jučerašnje sjednice.

Ekonomsko socijalno vijeće razmatralo je niz tema vezano za krizu uzrokovanu pandemijom korona-virusa. Dogovor je postignut kada je riječ o zahtjevu za povećanje minimalne plaće u Federaciji.

„Ja mislim da smo mi postigli jedan koncenzus da se minimalna plata definitivno mora dizati, to je prva stvar, ona mora da ide gore, krajnje vrijeme je, već je 5 godina ova minimalna plata na snazi. Postigli smo još jedan konsenzus a to je da bi idealno bilo da se promijeni zakoni o doprinosima i porezom na dohodak i da to onda bude paket, time bi minimalna plata mogla ići gore, a da doprinosi ne rastu“, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca BiH.

Do kraja mjeseca očekuje se još jedan sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća do kada Federalno ministarstvo finansija treba da  pripremi uredbu o minimalnoj plaći. U Sindikatu smatraju da bi trebalo da iznosi oko 700 maraka, dok poslodavci predlažu od 550 do 650 maraka.

„Mi smo za sjednicu pripremili okvirno izračun minimalne plate I predali je socijalnim partnerima uz negodovanje kako s to poslodavci iskazali  na način da nije prihvatljiva taj naš prijedlog da bude 70% od prosijeka Federacije najniiža plaća, normalno govorim o NETO plaći  bez ostalih primanja, toplog obroka ili eventualno prevoza“, rekao je Mevludin Bektić, predstavnik Sindikata FBiH.

Udruženje poslodavaca predložilo je i vraćanje stanja prirodne nesreće kako bi bio aktiviran korona zakon. Razlog tome je činjenica da će od predviđenih 450 miliona biti iskorišteno samo 130 u tri mjeseca. Dodaju da velik broj radnika nije ostvario svoja prava i da zakonom nisu obuhvaćeni svi.

Nije bilo dogovora o zakonu o štrajku. Iz Sindikata najavljuju i političku borbu za kvalitetniji i povoljniji zakon za radnike.  

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia