online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA mladima: Početak saradnje TVSA i PH International

“TVSA mladima”, zajednički je projekt Televizije Sarajevo i  američke nevladine organizacije PH International (Project Harmony), koja ezgistira od 2017 godine u BiH.

O izazovima, temama projekta “TVSA mladima” u Sarajevskom jutru govorile su Nedžada Faginović, direktorica PH International BiH  i Duška Jurišić, direktorica TVSA.

-Ova organizacija u BiH prisutna je od 2017 godine i cilj je pomoći zajednici.

-Program koji implementiramo u Kantonu Sarajevo zove se “Socijalizacija s pravom”. To su, ustvari programi saznanja i jačanje vještina i vrijednosti o zakonima o pravu. Radi se s ciljnom grupom mladih, kroz saradnju škola i policije. Nismo mi izmislili ništa novo, ali smo tu saradnju institucionalizirali i uredili. Objavili smo dva Priručnika, jedan za roditelje, i za učenike. Priručnike su pisali stručnjaci uz nadzor dva ministarstva. Nakon tih materijala idemo u edukaciju.

– Svi program koje provodimo u BiH su zapravo prevencija maloljetničke delikvencije, tako da sada zahvaljujući ovom projektu sa TVSA, možemo govoriti o Medijima za prevenciju korupcije, istakla je Faginović.

Direktorica TVSA Duška Jurišić naglasila je kako će se serijal “TVSA mladima” baviti prevencijom maloljetničke delikvencije  vršnjačkog nasilja i korupcije.

-Mi smo već praktično jučer krenuli, narednih dana predstavit ćemo džingl o samom projektu. Sinoć je emitovana emisija “Polis” u kojoj smo govorili o prevenciji korupcije u Kantonu Sarajevo, i gošća je bila predstavnica TI.

-Ono što je jako bitno, su mladi u borbi protiv korpucije, mladi protiv vršnjačkog nasilja, i maloljetničke delikvencije

-Možda će se gledateljima učiniti da mladi ne mogu puno toga uraditi, međutim jedina šansa bh društva da se izbori sa teškom političkom i ekonomskom situacijom, kao i sa koronom, tokom koje su se pojavili eklatantni primjeri korupcije su mladi. Odnosno, da educiramo mlade, da im damo određenu nadu.  

Ali, prije svega da čujemo šta oni o tome misle, kako se protiv toga boriti, da li su njihova stajališta drugačija u odnosu na roditelje.

-Svijet se mnogo promijenio tokom pandemije i mislim da trebamo ohrabriti djecu da ostanu u BiH. Vjerujem da je to naš zadatak kao roditelja i društva, dodala je.  

-Ne treba zaboraviti ulogu medija u proteklih dvadeset godine. Postali su brzi, efikasni, informacije brže protiču.  To je uloga TVSA. Nećemo drugima govoriti šta da rade.

-Naša namjera je da uključimo mlade ljude, to ćemo uraditi kroz srednje škole. Naša ciljna grupa su učenici trećih i četvrtih razreda. Pozivam i ovako javno sve direktore srednjih škola da nam se jave i ovim putem, mada smo to već uradili.

Interes je veliki. Javilo se 13 škola. Radovi su već počeli da pristižu, uglavnom se radi o video radovima, o tome  kako mladi doživljavaju korupciju, da li su se suočili sa nekim primjerima….

Pogledajte kompletan razgovor o početku saradnje i projektu “TVSA mladima”

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia