online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Mediji uputili otvoreno pismo premijeru FBiH

Predsjednici upravnih odbora Agencije za elektroničke medije i Udruženja privatnih elektronskih medija, Elvir Švrakić i Reuf Herić, uputili su otvoreno pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću. Traže da se mediji dovedu u rang industrija od značaja za Federaciju BiH, što bi omogućilo da se i medijima porezi i doprinosi obračunavaju po povlaštenim stopama.

Pandemija korona-virusa pogoršala je stanje brojnih medija u Bosni i Hercegovini. Uzimajući u obzir da su mediji u našoj zemlji najsiromašniji u regionu u pogledu tehničkih i finansijskih kapaciteta s kojima raspolažu, jasno je u kakvoj situaciji se nalaze u vrijeme ove krize. Bio je to povod za otvoreno pismo Udruženja privatnih elektronskih medija i Agencije za elektronske medije premijeru Federacije BiH.

“Mi smo tražili da imamo poseban status kao brojne industrije povlaštene u BiH i da se time nama olakša poslovanje. Evo konkretan primjer za vrijeme ove pandemije, mi smo svi imali uvećane troškove za 20 do 40 posto. Brojnim privatnim medijima, prihodi su pali za čak 80 posto. Mjesecima posluju s gubitkom”, kazao je Reuf Herić, predsjetnik UO privatnih elektronskih medija.

“Medijska industrija u BiH je vrlo ozbiljna grana proizvodnje. Hiljade zaposlenih svakodnevno proizvodi više stotina radio, televizijskog programa ali i dodatnih informacija. Interes domaćih medija mora biti blisko povezan sa razvojem ostalih grana domaće industrije. Domaći klijenti su sa medijima nerazdvojni segment zajedničkog rasta”, rekao je Elvir Švrakić, predsjenik UO Agencije za elektronske medije.

Predstavnici medija u saradnji s Ministarstvom prometa i komunikacija BiH provode aktivnosti koje imaju za cilj osloboditi elektronske medije plaćanja takse za 2020. godinu.

“Nastojimo da oslobodimo radio i televizije u BiH, sve radio i televizije da oslobodimo plaćanja državne takse za ovu godinu. Međutim, sve je to nedovoljno koliko tržište Hrvatske, Srbije, Slovenije omogućava svojim elektronskim medijima da se razvijaju, to kod nas nije ni blizu slučaj”, istakao je Reuf Herić .

Državni mediji će tek osjetiti posljedice pandemije, jer je bitno smanjen porez kojim se pune budžeti, poručuje Herić. Također, marketinške agencije su, kaže, zbog trenutne situacije već krenule sa uštedama u oglašavanju, što predstavlja veliki udarac za medije.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia