online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/ Kakva je sudbina nacrta Zakona o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM?

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije na vanrednoj sjednici, prije tri dana, jednoglasno, usvojio nacrt Zakona o minimalnoj plati postavlja se pitanje koliko je realno da će do usvajanja samog zakona doći odnosno da li je realno, i uz koje uslove, da se tako nešto i ostvari. I dok traje javna rasprava od 90 dana, radnici se nadaju da će do usvajanja doći, parlamentarci tvrde da nova Vlada FBiH to pitanje priritetno mora riješiti, a ekonomski analitičari – da je prosječna plata od 1000 KM za poslodavce teško dostižna, a za građane nažalost nedostatna.

Vlada FBiH krajem prošle godine dala je negativno mišljenje na ovaj Nacrt zakona. Smatraju da se institut minimalnih primanja mora regulirati u saradnji sa Ekonomsko-socijalnim vijećem što bi rezultiralo donošenjem propisa koji bi efikasnije upravljao razvojem u FBiH te poboljšao socio-ekonomski rast društva.

Konačno je na neki način došlo do sazrijevanja kod nekih ljudi, ali ne u Vladi FBiH, nego kod parlamentaraca i praktično ovaj zakon, iako je u formi nacrta i iako je pred nama dug put, on je usvojen jednoglasno. To znači da sada imamo sva tri zakona usvojena u formi nacrta, odnosno oni treba da u narednom periodu budu usvojena od strane buduće Vlade FBiH, u kojoj neće sjediti Novalić, koji odgovara pred Sudom BiH” – rekao je za TVSA Damir Mašić, zastupnik SDP-a, u Parlamentu Federacije BiH.

Pred nama je 90 dana javne rasprave, nakon čega će biti poznato kakva je dalja sudbina ovog nacrta zakona i građana BiH od kojih bi većina i sa povećanjem minimalne plate i dalje živjela na rubu egszistencije.

Više pogledajte u Dnevniku TVSA, koji je u programu u 18:30.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia