KulturaVijesti

TVSA/Izložba: Sjećanje na Aušvic najveću fabriku smrti

Nakon Drugog svjetskog rata u Sarajevo se vratilo oko 2 hiljade jevreja. U BiH trenutno živi njih 700 stotina, najviše u Sarajevu.

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta, dan kada su 1945. sovjetske trupe ušle u jedan od najvećih logora Aušvic i oslobodile ga. Tim povodom u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu otvorena je izložba te održan okrugli sto o ovoj temi sa posebnim akcentom na stradanje jevreja u BiH. U našoj zemlji od 1943. do 45. ubijeno ih je više od 10 hiljada.

Dženita Bravić, TVSA

U mnogim zemljama holokaust je baziran na antisemitizmu što u BiH nije bio slučaj. Nije bilo geta, zatvorenih dijelova grada za Jevreje. Zahvaljujući toj činjenici vjerovatno je i preživio visok procenat bosanskih, odnosno sarajaveskih jevreja, kaže Eli Tauber.

-Ako uzememo za primjer Zagreb i Beograd, tamo je holokaust odnio oko 95% jevreja, ovdje je uspjelo da se spasi 30-40 posto jevreja, kazao je Eli Tauber.

Pogledajte

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.