online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

TVSA/Izbori 2022: Zabilježen veliki broj preuranjenih kampanja

U programu TVSA emitovana je dijaloška emisija povodom početka izborne kampanje 2022. godine, u kojoj su predmet diskusije bila pravila ponašanja izbornih subjekata, izmjena Izbornog zakona te saradnje između regulatornih i nadležnih organa.

Gosti koji su diskutovali o navedenim temama su: Amela Odobašić, pomoćnica direktora za emitovanje Regulatorne agencije za komunikaciju, Suad Arnautović, predsjednik CIK-a te Dario Jovanović, direktor koalicije “Pod lupom”.

Pravila ponašanja za izborne subjekte propisana su u poglavlju 7. Izbornog zakona BiH koji je u svojoj ključnoj strukturi utvrđen 2001. godine, u prvom tekstu stalnog Izbornog zakona. Ipak, iako jasno definisana i uz svoje izmjene, kandidati i izborni subjekti ne odolijevaju kršenju tih pravila.

Naime, mnogo je specifičnih slučajeva koje karakteriše vođenje kampanje mimo vremena predviđenog za to, odnosno tzv. preuranjene kampanje. No, kako kaže Arnautović, sankcionisanje takvih slučajeva je vrlo upitno, s obzirom na to da prema zakonu sankcionisanje dolazi u obzir samo ako se radi o plaćenom oglašavanju.

Odobašić ističe pored definisanih pravila i regulacije, važnost uloge medija i nepristrasnosti u izbornom procesu i mimo njega.

S obzirom na zabilježen veliki broj preuranjenih izbornih kampanja, CIK je počeo izricati sankcije spram političkih subjekata u slučajevima plaćenih kampanja, koje su dokazane putem društvenih mreža, ali kako kaže Jovanović, sama koalicija može samo uputiti prijavu Centralnoj izbornoj komisiji na daljnje odlučivanje.

Ignorisanje problema u izbornom procesu dugo je bilo prisutno u BiH, a kako kažu sagovornici, čini se kako se djelovanjem nadležnih ustanova situacija mijenja na bolje.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia