online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA istražuje: Da li će doći do smanjenja plata u javnom sektoru

U skupštinsku proceduru upućena je incijativa za smanjenje plata u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Ušteđeni novac bio bi usmjeren za pomoć privrednim aktivnostima u ovoj godini. Ne bi služio za tekuću budžetsku potrošnju. Ovoj inicijativi zastupnice Admele Hodžić protivi se Sindikat državnih službenika i namještenika. S druge strane, njihovo negodovanje, kritiziraju predstavnici realnog sektora.

Suad Karamustafić, TVSA

Inicijativom podnesenom 18. januara. predviđeno je procentualno umanjenje za sve koji primaju platu i ostale naknade iz budžeta KS, kao i onima koji ne primaju platu iz ovog izvora, ali im je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo.

Procentualno smanjenje odnosi se samo na razlike između platnih razreda, a ne na cjelokupni iznos. Naprimjer, za one koji zarađuju 1.500 KM, dobili bi platu manju za 25 maraka. U slučaju da je radniku plata 2.000, dobijao bi 75 maraka manje, odnosno 1.925 maraka, i tako dalje

ADMELA HODŽIĆ, samostalna zastupnica u Skupštini KS kazala je kako se iskreno nada da će zastupnici podržati njenu inicijativu. Procentualno umanjenje bi trebalo primjenjivati kvartalno, uz mogućnost revidiranja, odnosno ukidanja u zavisnosti od priliva u budžet.

Sindikalisti, oni na koje bi se odnosile ove promjene, kažu da su za socijalni dijalog i da su svjesni teške situacije izazvane pandemijom, ali inicijativu smatraju populističkom.

-Državnim službenicima I namještenicima KS, kao najlošije plaćenim radnicima u KS, u ovom momentu nema prostora za smanjenje plata. Svjesni smo i znamo da u budžetu KS po drugim stavkama ima jako puno sredstava koja se mogu obezbijediti i proslijediti tamo gdje su ona neophodna. Predlažemo, a i ranije smo predlagali Vladi KS, da izvrši fiskalnu procjenu godišnjih ušteda u svim javnim institucijama u KS. Državni službenici I namještenici godinama prave milionske uštede odričući se kamta po svojim sudskim presudama iz radnog odnosa, kazao je za TVSA Elvis Zornić, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika KS.

Inicijativa je dobrodošla, ali je i zakašnjela, smatraju u Udruženju poslodavaca.

A Sindikatu državnih službenika i namještenika KS su uvjereni da se uštede, prije svega, trebaju načini kroz smanjenje ili ukidanje finansiranja političkih stranaka i plaćanja rada u komiisijama, uštedama u izdvajanjima za službena putovanja i reprezentacije. Smatraju da je i veliki broj ugovora o djelu, čak i za mjesta i poslove koja su predviđena sistematizacijama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia