online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Iduće sedmice raspodjela donirane opreme kantonima

Osim Kantona Sarajevo i Tuzlanski, ali i drugi kantoni iz dana u dan bilježe povećan broj novozaraženih korona-virusom. Već nekoliko posljednjih dana sa UKC Tuzla upozoravaju da imaju sve manje zaštitne opreme. Istakli su da ukoliko ubrzo ne dobiju dio od pristiglih donacija našoj zemlji i koje stoje uskladištene već neko vrijeme –  biće prinuđeni kupovati opremu.

„Ja moram razmišljati šta će u julu avgustu i septembru, kad krene sezonska gripa, ovo nije priča da će proći za mjesec dana, oni koji kažu da je oslabio virus i da će proći  –  nisu u pravu, virus ništa nije oslabio, broj zaraženih raste i kliničke slike su puno gore nego u martu i aprilu“, rekao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Od direktora Federalne uprave civilne zaštite  saznajemo da su u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i Zavodom za javno zdravstvo postigli dogovor o raspodjeli donacija pristiglih iz Poljske, Katara, Hrvatske i Kine. Ovaj zaključak je usklađen s odlukom Vijeća ministara BiH po kojoj se u Federaciji donacije dijele na način da kantonima pripada 50%, a drugih 50% entitetu. No, još je jedan problem sada aktuelan, a to je distribucija te opreme. 

„Iz razloga koji sam spomenuo da je FUCZ faktički rješenjem inspektorata Agencije za lijekove zabranjeno transport i skladištenje i distribucija medicinske opreme mi smo faktički spriječeni da preuzimamo tu opremu i distribuiramo je dalje“, rekao je Mustafa Kadribegović, v.d. dir. FUCZ.

Prema riječima Kadribegovića, sve nadležne kantonalne institucije biće o ovome obaviještene te će se pronaći način za njenu podjelu. O preostalih 50% donacija, Federalna uprava civilne zaštite raspravljaće iduće sedmice. Razmotriće epidemiološku situaciju u svakom kantonu te najvjerovatnije po tom kriteriju odrediti daljnju  raspodjelu.  U narednom periodu takođe treba da bude poznata i konačna namjena 100 respiratora uvezenih iz Kine.

„Ukoliko je bila ogromna trka, frka, itd. i ukoliko smo to zaista nabavili za COVID pacijente nismo nabavili što treba, s druge strane ne možemo govoriti da su beskorisni, oni se mogu iskoristiti, mogu se koristiti prilikom određenih operacija, mogu se koristiti za xx pacijente, za astmatičare kad im je neophodno disanje“, rekao je Almir Badnjević, direktor labaratorije medicinske opreme „VERLAB“.

Zbog pokretanja istrage u aferi Respiratori, proces podjele tih uređaja zdravstvenim ustanovama značajno je usporen. Međutim, i to bi ubrzo trebalo biti finalizirano.   

„Na Federalnom štabu nije bilo volje prije nekih desetak dana da se respiratori podijele zdravstvenim ustanovama, zapravo traženo je da se provede proces verifikacije, da se službeno utvrdi njihova namjena i evo mi smo pristupili tome procesu“, istakao je Mustafa Kadribegović, v.d. dir. FUCZ.

Podsjećamo, respiratori koje je uvezla firma Srebrena malina – predmet su istrage državnog tužilaštva već mjesec i po dana. Najnovija vijest jeste da je i direktor za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak osumnjičen u toj aferi. Zolak se, navodno, dovodi u vezu s izdavanjem dozvole uvozniku “Srebrena malina” po hitnoj proceduri, iako kompanija nije posjedovala reference za promet medicinske opreme.

Berina Bevrnja Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia