online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/VIDEO/ Građani se za lijekove poput Remdesivira snalaze sami

Veliki je broj hospitaliziranih u KS  posljednjih dana i taj broj nažalost, se povećava. Prema riječima nadležnih iz bolnica u kojima se liječe Covid oboljeli povećava se i broj onih pacijenata sa težom kliničkom slikom. I dok na nabavku vakcina i dalje čekamo te zaostajemo za zemljama regiona u imunizaciji stanovništva –  građani se za nabavku lijekova koji pomažu kod liječenja Covida sami snalaze  s obzirom na to da lijeka Remdesivir za bolničko liječenje – nema u apotekama.

Berina Bevrnja Muratović, TVSA

 „Nažalost godinu dana od pandemije iako znamo za neke lijekove da značajno pomažu kritičnim bolesnicima i u svim su svjetskim vodičima kao lijekovi,  mi smo se sveli na situaciju  da ih građani moraju kupovati po privatnim apotekama za skupe novce za naš standard, radi se o novcima 2.500 KM  pa i više hiljada maraka za jednog pacijenta, „ kazao je prim.dr. Dragan Stevanović za TVSA.

U liječenju Covida sve više se koristi i  Actmera odnosno Tocilizumab. On se koristi u BiH, ali je registrovan za druge indikacije, te ide preko federalne liste za bolesti reumatoidnog artritisa, ali ne i za koronavirus  što onemugoućava da ga bolnice naruče za potrebe Covid pacijenata.

„ U drugim zemljama to se rješavalo po kratkom postupku, odmah donesu odredbu da ide i za Covid- 19 i onda ga bolnice mogu koristiti i naručiti preko svojih kliničkih apoteka,“ ističe mr.ph Bilsena Šahman, članica UO Komore magistara farmacije FBiH. Prema zakonu liječenje zaraznih bolesti trebalo bi biti na račun države, no u praksi zbog brojnih procedura i trome vlasti da prilagodi liste lijekova trenutnoj situaciji, kupovina skupih lijekova pada na teret građana.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia