online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Dom naroda PFBiH usvojio izvještaj parlamentarnog odbora vezano za nabavku 100 respiratora


Za vrijeme pandemije korona-virusa Vlada Federacije smijenila je Krizni štab, nakon čega je ovo tijelo ostavila bez ijednog doktora. Naknadno je ovom timu priključen Davor Pehar iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Ugovor o nabavci respiratora sklopljen je s firmom „Srebrena malina“. Novac im je odmah uplaćen, a kompanija je tek naknadno dobila saglasnost za uvoz medicinske opreme.

„U Fedralnoj upravi i Vladi FBH ne postoji niti jedan dokument o nabavci respiratora, s većom ozbiljnošću smo kupovali službena auta“, rekao je Dragan Stevanović, predsjedavajući Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci respiratora

„Ta disciplina je bila dovedena do savršenstva čime smo zakomplikovali rad zdravstvenim radnicima“, rekao je Aner Žuljević, Klub ostalih u Domu naroda FBiH.  

Po nalogu Odbora, Institut za mjeriteljstvo BiH dostavio je mišljenje o kupljenim respiratorima. Na osnovu informacija s interneta, ali bez tehničke dokumentacije, iz Instituta su utvrdili da se uvezeni respiratori mogu koristiti u širokom spektru potreba u transportnim vozilima medicinskih ustanova. S ovim nisu bili saglasni svi članovi Odbora iz SDA, koji ističu kako odgovornost nije samo na premijeru Fadilu Novaliću.

Premijer FBiH Fadil Novalić, zbog sudskih mjera nije mogao prisustvovati sjednici. To ga ne amnestira od odgovornosti, zbog čega su pojedini delegati od njega zatražili ostavku.

„U Klubu Bošnjaka su mišljenja kako konačan sud u ovom slučaju treba  da donesu pravosudne institucije, a ne delegati“, rekao je Damir Marjanović, delegat Kluba Hrvata u DN PFBiH.

U odgovorima koji su dostavili Federalni štab i Federalna uprava civilne zaštite, Odbor za utvrđivanje činjenice je konstatovao da je bilo devet ponuda za nabavku respiratora, ali da je prikazana samo ona „Srebrene maline“. Jedna od poruka delegata je bila kako smo platili mercedes, a dobili fiću.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia