online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Tužiteljstvo BiH – Podignuta optužnica u predmetu ‘Respiratori’

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Fadila Novalića,  Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i pravne pspbe „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, kao i Jelke Milićević.

Optuženima – Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, kao i pravnoj osobi  “F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili krivična djela – udruživanje radi činjena krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima – zlouporaba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, te krivičnim djelom – povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Istovremeno, optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo – nesavjestan rad u službi.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje spomenutih krivičnih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti  10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti  2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

– Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila  imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene skupine – navodi se u saopćenju.

Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi”jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice”.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Tužilteljstvo BiH istovremeno obavještava javnost da se  nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na krivično djelo – pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice, navodi se u saopćenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia