online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Turković: Usvojeni dokumenti na Samitu dodatno će učvrstiti regionalnu saradnju

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u ime BiH učestvovala na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Turković je govorila na Samitu, te u ime naše države potpisala dokumente Berlinskog procesa, kojima se naša zemlja pridružuje novom Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Tim dokumentima je cijeli region prihvatio standarde Zajedničkog tržišta EU i otvorio velike mogućnosti ubrzanja puta ka Evropskoj uniji.

 – Radi se o dokumentima, čija će realizacija dodatno učvrstiti regionalnu saradnju na bazi četiri slobode Evropske unije – sloboda kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba, te omogućiti tržištu Zapadnog Balkana da se značajno približi tržištu Evropske unije. Ovdje treba dodati Zelenu i digitalnu agendu, koje trebaju da omoguće našim zemljama energetsku transformaciju regiona i približavanje Zapadnog Balkana nivou informatičkog društva EU – kazala je Turković. 

Također, kako je dodala, treba naglasiti da Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište predstavlja i sektorsku razradu implementacije novog Investicionog plana EU za Zapadni Balkan u iznosu od devet milijardi eura nepovratnih sredstava, te jednu milijardu eura za infrastrukturu i 20 milijardi eura garantne šeme EU za Zapadni Balkan.

 – Pristupanjem navedenim dokumentima dodatno se intenzivira regionalna saradnja, te ubrzava proces približavanja BiH i čitavog regiona Evropskoj uniji. Izuzetno je važno podsjetiti da su pokrovitelji Berlinskog procesa Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Evropska komisija, kao i Velika Britanija – kazala je Turković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia