online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Turković: Umjesto Trgovske gore pronaći druge lokacije za nuklearno odlagalište

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković upozorila je danas u Beču da predložena lokacija odlagališta nuklearnog otpada ugrožava bh. nacionalno blago – rijeku Unu i 300.000 stanovnika na sjeveru Bosne i Hercegovine.

U uvodnom izlaganju na Generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) naglasila je da je pandemija Covid-19 suočila svijet s nezapamćenom situacijom, ali dok traje borba za rješavanje te situacije ne smije se zaboraviti poštivanje ljudskih prava, s pravom na život, koji je njihov temelj.

– U sjevernoj Bosni i Hercegovini danas je ugroženo to pravo na život. Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susjednoj državi Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini rijeke Une, jedne od rijetkih netaknutih i bistrih rijeka u Evropi prema National Geographicu – podvukla je.

Kako je naglasila predložena lokacija u Trgovskoj gori udaljena je manje od jednog kilometra od granice s Bosnom i Hercegovinom i ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode, koje se ulijevaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja.

– Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine smatra da predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne zemljotrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad – kazala je ministrica Turković.

Također, istaknula je, da predloženo mjesto predstavlja direktnu prijetnju lokalnim zajednicama, koje broje 300.000 ljudi, koji se svakodnevno oslanjaju na rijeku Unu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia