online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Troškovi prijevoza dijaliziranih pacijenata se refundiraju u drugim kantonima

 U KS za transport je zadužena Hitna pomoć. Dvije trećine od ukupno 325 pacijenata na ovaj način bude prevezeno na terapiju. Ostali koriste vlastiti prijevoz. U dugim kantonima u Federaciji za refundaciju troškova vlastitog prevoza zaduženi su domovi zdravlja.

Uz ozbiljnu bolest i vrlo naporne terapije, neki pacijenti na hemodijalizi, da bi sebi olakšali, koriste vlastiti prijevoz. Dok se taj novac u drugim kantonima pacijentima refundira, u sarajevskom – to nije slučaj. Inicijativa je pokrenuta iz zastupničkih klupa, ali realizacija još nije zaživjela.

Život pacijenta na dijalizi zavisi od aparata na koji mora biti priključen nekoliko puta sedmično. Hemodijaliza je  iscrpljujuća terapija koja pomaže da se usljed zatajenja bubrežne funkcije prošišćena krv pacijenta vrati u organizam. Uz niz problema s kojima se suočavaju, jedan je i taj što se pacijentima koji koriste vlastiti prijevoz u KS ne refundiraju troškovi.

Kad sam bila na dijalizi koristila sam svoj prevoz i uvijek sam gledala kako Hitna čeka 5,6 pacijenata. Svako jedva čeka da se isključi sa aparata i da ode kući. Onda, ovakvim načinom čekate ostale pacijente i da se razvezu kućama, što je poprilično teško svim pacijentima, kazala je za TVSA Amela Šiljević, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata KS.

Amra Butković, TVSA

Pogledajte

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia